Nå viser ny forskning at rognkjeks har høyere oksygenkrav enn laksen . Foto: Therese Soltveit

Vanskelig å se at en rognkjeks er syk

Bodø: Med laks er det lett å finne den syke fisken. Den står gjerne og svimer og skiller seg klart ut. Sånn er det ikke med rognkjeksen. - Det kan være en stor utfordring med rognkjeks når man skal ta prøver at den ikke viser tegn til sykdom, uttalte Renate Johnsen under Havbruk 2016 konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Renate Johnsen, fra Pharmaq Analytiq snakket under forskningsrådets konferanse Havbruk 2016 om sykdom på rensefisk. Hun får gjennom sin jobb inn prøver tatt fra mistenkt, syk fisk for diagnostisering. Derfor har hun en viss oversikt over hva som feiler rensefisken i Norge til en hver tid. Men en av utfordringene for oppdretterne er å finne ut om rognkjeksen faktisk er syk, og dermed hvilke fisk man bør ta prøve av.

- Det kan være en stor utfordring med rognkjeks når man skal ta prøver at den ikke viser tegn til sykdom. Blir den syk, suger den seg fast til underlaget som de andre, men sitter der til den er død.

- Vi anbefaler at man tar prøver av de fiskene som sitter på de minst gunstige stedene. Fiskene har et hierarki der de svakeste får de dårligste plassene, sa Renate Johnsen under havbruk 2016. Foto: Pål Mugaas Jensen

Hun mener derfor det er et stort kunnskapshull rundt dette.

- Vi anbefaler at man tar prøver av de fiskene som sitter på de minst gunstige stedene. Fiskene har et hierarki der de svakeste får de dårligste plassene. Men hva som er gode og dårlige plasser trenger vi mer kunnskap om, sa hun.

Les også: Lakselusen har dårlig suksess under fem grader

Hun sa at det også var utfordringer knyttet til å se om de ble syke i sine tidligste livsfaser.

- Dette er marine fisk med små yngel, så når de er mindre enn 1 cm kan det være veldig vanskelig å avgjøre. Da er det viktig å ta prøver for histologi for å se at alt er normalt, sa hun.

Ikke funnet virussykdommer

Foreløpig er sykdomssituasjonen hos rognkjeks knyttet til bakterier.

- Vi har så langt ikke funnet virussykdommer. Mange er bekymret for om de kan bidra til å spre PD, men så langt har vi ikke funnet noe etter å ha analysert veldig mange prøver, sa hun.

Av bakterier er det vibiro, pasturella og tenacibaculum som er gjengangerne.

- Vi ser at rognkjeks er avhengig av et godt slimlag for ikke å få tenacibaculum. Det er viktig å være klar over. Mens laksen har mange lag i huden, inkludert fiskeskjell, har rognkjeksen kun en tynn epidermis. Og der den har piggene sine stikker de ut gjennom epidermisen, og de stedene er ofte innfallsport for denne bakterien, sa hun.

Les også: Vil ta lang tid å utvikle nye lusemiddeltyper

Også rognkjeksen kan få problemer med AGD som laksen. Hun sa det var en myte at den tåler det bedre enn laks.

- Den er ikke mer robust, den bare viser det ikke så godt. Ettersom den kan sitte fast, bruker den gjerne mindre oksygen og kan holde ut lenger, men histologisk ser det minst like ille ut som på laks. Et av tegnene på laks er hvite flekker på gjellene. Inne i de er faktisk gjellevevet intakt, så om man blir kvitt parasitten kan gjellene regenerere seg fra dem. Dette har ikke rognkjeksen, sa Johnsen.