Voksne lus på ørret. Foto Rune Nilsen/Havforskningsinstituttet

Vanskelig å si hvor stor effekt lusen har på tilbakevandringen

- Vi kan si noe om forventet økt dødelighet grunnet lus. Det er derfor vanskelig å si hvor stor effekt dødelighet på utvandrende smolt har på tilbakevandringen i årene som kommer, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Ørjan Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I går kom Havforskningsinstituttet med en rapport for utvandring av vill smolt i 2015, som konkluderte med at

Kyst.no har spurt en av hovedforfatterne bak rapporten, Ørjan Karlsen om han kan si utdype hvor mye villsmolten ble påvirket. Vi har også utfordret ham på når man må forvente en nedgang i tilbakevandrende laks som følge av denne negative påvirkningen, og hvor stor vil denne nedgangen bli.

- Vi kan si noe om forventet økt dødelighet grunnet lus. Dette er en andel av den totale dødeligheten. Det er stor forskjell i alder ved tilbakevandring i de ulike elvene i Hardanger (fra 1 til 4 sjøvintrer), sier han.

Han påpeker at analyser av data fra kontrollerte forsøk med beskyttet og ubeskyttet laksesmolt viser at det er betydelig variasjon i dødelighet som følge av lus.

- Dette henger blant annet sammen med hvor gode forholdene er i havet. Er forholdene havet gode, har lus mindre effekt enn om miljøforholdene i havet er marginale. Det er derfor vanskelig å si hvor stor effekt dødelighet på utvandrende smolt har på tilbakevandringen i årene som kommer, sier han.

Mer data kommer i risikorapporten

Karlsen forteller de i sine beregninger bruker fordeling av fisk i prosent i risikokategoriene mindre enn 0,1 lus til mer enn 0,3 lus/g for å si noe om hvor stor andel av fisken som vil bli negativt påvirket.

- Vi sorterer også fisken på størrelse slik at det bare er fisk mindre enn 150 g som benyttes. Det gjør vi ikke i denne rapporten, men i risikorapporten som kommer senere i vår.

- Ser det er en andel som er påvirket

I rapporten som kom nå har de sett på andelen fisk med mer enn 0,1 lus/g, som indikerer begynnende fysiologiske effekter på laks.

- Våre vurderinger er basert på dette, og gir således ikke nøyaktige verdier for hvor stor andel som er negativt påvirket, men vi ser at det er en andel som vil være det.

Vi har tidligere her på Kyst.no skrevet at det i gjennomsnitt vært lave lusenivå på oppdrettsfisken i 2015. Spesielt har dette gjeldt Hordaland og Sogn og Fjordane.  Men for mai var nivåene i begge fylker de høyeste siden 2007 - se figurer under.

- Kan dette forklare hvorfor dere observerte mer lus på villsmolten i år?

- Både vi og andre finner helt klart en sammenheng mellom lusepress (lus på/fra oppdrettsfisk) og lus på villfisk. En direkte sammenligning av hunnlus i fylket og lus på villfisk er litt vanskeligere, Hardanger bl.a. er inndelt i brakkleggingssoner, og produksjon ett sted trenger ikke være direkte overførbart til der vi har fanget fisk, sier han.