Verdien av norsk lakseeksport per måned. Kilde: Norges sjømatråd

Veksten i sjømateksporten fortsetter

Norge eksporterte sjømat for 8,3 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 484 millioner kroner, eller seks prosent, sammenlignet med mai i fjor. Dermed fortsetter trenden fra april med vekst i sjømateksporten.

Publisert Sist oppdatert

- Målt i verdi er årets mai den tredje beste mai noensinne for norsk sjømateksport. Laksen fortsetter veksten fra april, samtidig som vi har opplevd en eventyrlig økning i eksporten av snøkrabbe og kongekrabbe til USA og Asia. Selv om det fortsatt er noen utfordringer, er det grunn til å være forsiktige optimister på sjømateksportens vegne, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen i en pressemelding.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 44,7 milliarder kroner, noe som er 0,3 prosent over samme periode i fjor.

Viktig næring for Norge

- Av de store norske eksportnæringene er det sjømaten som har klart seg best. Dette er en næring som skaper store verdier for Norge og som betyr mye for bosetting og vekst langs kysten og i distriktene. Derfor er det gledelig å se at eksportverdien har holdt seg på et høyt nivå i år, til tross for krevende tider, sier Renate Larsen.

I koronakrisen er det flere som har spist sjømat i eget hjem. Når restaurantene i viktige markeder som Frankrike, Italia, Storbritannia og Portugal nå gradvis åpner opp igjen, håper Renate Larsen på ytterligere etterspørselsvekst for norsk sjømat.

Markedene åpner opp

- Vi ser allerede en positiv effekt i enkelte markeder, slik som i Storbritannia og i Italia. Da restauranter og ferskvaredisker måtte stenge i Italia i fjor vår, gikk sjømateksporten kraftig tilbake. Nå åpnes restaurantene gradvis opp igjen, og Italia er det laksemarkedet som har økt mest i verdi i 2021, med en vekst på 300 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor, sier Renate Larsen.

Laksevekst

  • Det ble eksportert 83 000 tonn laks til en verdi av 5,9 milliarder kroner i mai.
  • Volumet falt med 1 prosent.
  • Verdien økte med 316 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med mai i fjor.
  • Polen, Frankrike og USA var de største markedene for norsk laks i mai

- Veksten i eksportverdien i mai skyldes en sterk prisøkning. På grunn av en styrket norsk krone får likevel ikke norske produsenter og eksportører nyte godt av hele prisøkningen ute i markedene. Våre beregninger viser at styrkingen av kronen i mai trekker ned verdien av lakseeksporten med om lag 10 prosent. Italia er markedet med sterkest verdivekst i år, noe vi ser i sammenheng med et svakt salg i fjor på grunn av stengte ferskvaredisker og restauranter, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Viktig salgskanal

Etter en lang periode med kraftige koronarestriksjoner er Italia gradvis i ferd med å åpne helt opp.

- Smittesituasjonen er under kontroll, og italienerne kan igjen gå ut og spise. For norsk laks betyr det mye, da spesielt sushirestaurantene har hatt en voldsom vekst de siste årene. Fra 2010 til 2019 hadde vi en tredobling av lakseeksporten til Italia, men så ble det bråstopp da koronapandemien rammet landet. Det er derfor gledelig at veksten har vært så god i 2021, sier Norges sjømatråds utsending til Italia, Trym Eidem Gundersen.

Nedgang for ørret

  • Det ble eksportert 4 300 tonn ørret til en verdi av 276 millioner kroner i mai.
  • Volumet falt med 20 prosent.
  • Verdien falt med 17 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med mai i fjor.
  • Ukraina, Hviterussland og USA var de største markedene for norsk ørret i mai.