Slik ser de for seg industriområdet etter bygg av slipp og utvikling av eksisterende anlegg. Foto: Finio AS

Venter ny slipp for servicebåter

Finio på Sørbøvåg har de siste årene økt aktiviteten betraktelig innen havbruk. Nå ruster de seg for ytterligere aktivitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fred Åge Hyllestad er daglig leder i Finio som holder til i Sogn og Fjordane, og kan fortelle om gode tider.

Selskapet har hatt jevn vekst siden etablering, og i 2016 omsatte de for 1,6 millioner og fikk et driftsresultat på drøye 180 tusen kroner. Dette synes Hyllestad var så bra at han satser videre mot oppdrettsnæringen.

- Jeg tror veksten vil fortsette i 2017, sier han og legger til at de nylig tok på seg oppdrag med klassing av båter. 

- Jeg har nettopp gjennomført første fartøyssertifisering på en oppdrettskatamaran. Det var vår første båt som vart levert med fartøyinstruks, etter nye krav fra Sjøfartsdirektoratet. Katamaranen på 24 tonn vart sjøsatt mandag i forrige uke. Det var en milepæl for oss, sier Hyllestad.

Fred Åge Hyllestad er både mekaniker, skadereparatør, lakkerer, og Frosio-sertifisert. Foto: Finio.

Han påpeker at han jobber med båt hele tiden, også fritidsbåter.

Ny slipp

Området er i dag blant annet utstyrt med tre haller. To på 500 kvadrat og en på 300 kvadrat. Det er også godt tilrettelagt for mottak av båter med fint kaianlegg. Videre satsing innen havbruksnæringen betyr blant annet at en ny slipp er på vei.

- Den bygges nå og skal være på plass i løpet av sommer høst. Slippen vil være dimensjonert for 150 tonn, slik at det også er mulig å ta opp forflåter. Dette er større enn det vi opprinnelig hadde tenkt, sier Hyllestad.

Han legger til at den går på skråplan opp og at den går inn på horisontalt gulv i hallen.

- Slippvognen spesialbygges hos Kristiansund Mekaniske, med buggier for å gå på skråplanet og inn på horisontalplan.

Selve utfyllingen for slippen i sjø er allerede på plass.

- Vi har kjørt ut et par tusen kubikk med stein. Skinnene skal legges ned slik at når slippvognen kommer kan båtene komme rett under tak inn i hallen.

Vil øke syselsettingen

Hallen er 35 meter lang og har en portåpning på 12 meter.  

Per i dag er det kun Hyllestad ansatt i selskapet, men han forteller at de snart ønsker å øke syselsatte. 

- Vi har tro på at det skjer mye fremover, og regner med flere arbeidsplasser i tiden som kommer.

Det bygges også en molo på området.

- Slik at båtene har ly for vær og vind, opplyser han.

Servicesenter for båter og flåter

Sørebø i Hyllestad fikk i 2016 sitt eget servicesenter for oppdrettsbåter under «Sevicesenter Sogn og Fjordane». Ved senteret driver Hyllestad nå reparasjon, oppgraderinger og vedlikehold av oppdrettsbåter.

Selv er han oppvokst på Hyllestad og har over 20 års erfaring som bilmekaniker og reparatør. Da han fant ut han skulle starte for seg selv med noe nytt, fant han ut at hans fagkompetanse og erfaring innen mekanikk lett kunne overføres til båter. Han kjøpte derfor det nedlagte industriområdet i Hyllestad og satt gass mot havbruksnæringen.

- Vi har mye oppdrettsvirksomhet i kommunen og målet har hele veien vært å jobbe med havbruksnæringa. Nå er rammeavtalen og tillatelsen til bygging av slipp på plass, så da kan vi endelig starte, har han tidligere forklart til Kyst.no.

Stort areal

Ved siden av Finio som står for driften av både slipp og haller på området, står Freto Eigedom som han er medeier i, for byggingen av slippen og videreutvikling av industriområdet.

– Vi får også god støtte fra lokalbefolkningen, fordi de ser at vi prøver å skape noe. Industriområdet har ligget nærmest dødt i flere år og vi er nå spent på å se hvor mye liv vi kan få i det. Da det var i full drift var det 30-40 arbeidsplasser i sving. Vi ønsker nå å skape nye, legger han til.