Gå til innhold
Annonse
Skottene oppnådde solid verdivekst innen eksporten i 2017. Foto: SSPO.
Skottene oppnådde solid verdivekst innen eksporten i 2017. Foto: SSPO.

Laks eksportert fra Skottland i 2017 nådde en rekordverdi på ca 6,4 milliarder norske kroner.

Annonse

Britisk tollstatisitkk fra «Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC)» viser at 2017 ble det beste året for skotsk lakseksport noensinne. Eksportverdien for laks ble på 600 millioner britiske pund (ca 6,4 milliarder norske kroner - kurssnitt 2017). Dette en verdiøkning på 35 % sammenlignet med 2016. De eksporterte volumene økte også. De gikk opp 26 %, sammenlignet med 2016.

USA tar mest

USA er fortsatt det største markedet for skotsk laks med et salg på 193 millioner pund, etterfulgt av Frankrike (188 mill. pund) på andreplass og Kina på tredje (69 mill pund). Deretter følger Irland (34 mill pund) og Taiwan (16 millioner pund). Etter disse Tyskland, Polen, Canada, Belgia og Nederland på topp ti.

- Etterspørselen etter skotsk laks fortsetter å øke og dette er en sentral drivkraft for vekst i USA, EU og asiatiske markeder, uttalte Scott Landsburgh, administrerende direktør i Scottish Salmon Producers 'Organization (SSPO) i forbindelse med presentasjonen av tallene.

- Denne rekordhøye eksportverdien vitner om laksens betydning for skotsk økonomi. Vår prestasjon betyr at unge mennesker, lokalsamfunn og lokale leverandører også nytter godt av den økonomiske suksessen, la han til.

Men fremover har skottene mye å jobbe med når det gjelder markedsadgangen.

- Vi vil fortsette å gjøre alt vi kan for å støtte og ta vare på vårt segment som står overfor økende usikkerhet på arbeids- og eksportmarkedet som følge av Brexit, noe som utgjør en direkte trussel mot suksessen dersom man vil fjerne Skottland fra verdens største indre marked (EU), sa landsøkonomisk sekretær Fergus Ewing i forbindelse med tallene.

I 2016 endte produksjonsvolumene til skottene på 162 817 tonn. SSPO anslo tidligere at produksjonsnivået for 2017 ville øke til til 177 202 tonn, uten at man har de endelige tallene enda.

Eksportvekst i Chile

Også i Chile fikk laksenæringen en eksportrelatert verdivekst. Her økte den med 21 % til 4,6 milliarder USD, tilsvarende 36,15 milliarder norske kroner.

Eksporterte volumer endte på drøye 523 tusen tonn, som er 2 % økning fra året før. Gjennomsnittsprisen til oppdretter var på 8,82 USD/kilo filet (ca 69 NOK), noe som er 18 % høyere enn prisen i 2016.

Les mer om dette her.

Annonse