Arne Flåøyen, avdelingsdirektør for avdeling fiskehelse besøkte Marine Harvest sitt settefiskanlegg i Slørdal i august 2016. Foto: Hanne R. Skjelstad.

Veterinærinstituttet styrker fagområdet fiskehelse ved omorganisering

Fra første januar har Veterinærinstituttet omorganisert internt for blant annet å stå frem tydeligere som kunnskapsleverandør og forskningsinstitutt innen fiskehelse og oppdrett. – Vi mener dette blant annet vil forbedre kontakten mellom instituttet, aktører og forvaltning, forteller Arne Flåøyen, avdelingsdirektør for avdeling fiskehelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

«Blå sektor» utgjør nå knapt halvparten av instituttets virksomhet og er en stigende andel ifølge direktøren.

- I omorganiseringen har vi samlet fiskehelse og skjellhelse i samme avdeling, noe vi tror blir ganske bra fremover. Samlingen av kompetanse innen fagfeltet vil blant annet gjøre det enklere for næringsaktører og eksempelvis Mattilsynet å få kontakt, samt enklere å få ut informasjonen de ønsker, legger han til.

Omorganiseringen omfatter også rensefisk. Illustrasjonsfoto av diagnostikk rensefisk: Duncan Colqun/ Veterinærinstituttet.

- Sterkere utvikling av fagområdet

Tidligere har organiseringen internt vært fordelt mer på kompetanse enn fagområde, og Flåøyen sier at en samling innen fagområde skal bidra sterkere til utvikling av hele fagområdet.

- Min oppgave er å lede samt utvikle avdelingen videre. Noe vi tar for oss er utvikling av ny metodikk, men også videre utvikling innen forskning, tar steget videre som kunnskapsleverandør, samt innen rådgivning for både aktører og forvaltning, oppsummerer han.

Avdelingen er fordelt over de fire områdene: Oslo, Bergen, Harstad og Trondheim.

- Nå er vi rundt 90 mennesker som jobber i denne avdelingen. I tillegg arbeider vi med fisk både innen diagnostisering, pcr-analyser og lignende innen lab-avdelingen, så i realiteten er det langt flere som jobber med fisk og fiskerelatert arbeid.

- I den grad aktørene merker en endring fremover, skal denne være positiv. Hensikten med en slik organisering er at informasjonen skal flyte både intern og utad. Fagdirektør Brit Hjeltnes er fortsatt en naturlig vei inn, konstaterer han.