Gå til innhold
Annonse

- Vi jobber aktivt med å sikre gode sjømatavtaler med Storbritannia

Statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet under sjømatrådets årskonferanse. Skjermdump fra Norges sjømatråd stream av konferansen.
Statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet under sjømatrådets årskonferanse. Skjermdump fra Norges sjømatråd stream av konferansen.

Roy Angelvik opplyser at noe av det viktigste Nærings- og fiskeridepartementet nå jobber med er å sikre gode sjømatavtaler med Storbritannia med tanke på BREXIT. 

Annonse

Under Norges sjømatråd sin årstallskonferanse «Sjømatnasjonen Norge», som nå går av stabelen i Oslo, snakket statssekretær Roy Angelvik om at Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har en god dialog med britene om handelsbetingelser og eksport av norsk sjømat til Storbritannia.

- Dette markedet er viktig for Norge, og er noe av det viktigste NFD jobber med for tiden. Vi jobbet aktivt med å sikre gode sjømatavtaler med Storbritannia i 2018 og vil fortsette med dette fremover. Dette gjelder både langsiktig og kortsiktig eksport, fortalte statssekretæren, som var stedfortreder for fiskeriminister Harald Tom Nesvik som egentlig skulle stå på talerstolen. 

Må sikre flere og bedre avtaler

Angelvik påpekte at også utenfor EU må Norge sikre seg bedre og flere handelsavtaler.

- Indonesia er ett godt eksempel på det blant annet. Vi har fått i stand en avtale der vi har null toll på sjømateksport til Indonesia, som er det fjerde mest befolkede landet i verden. Det satt langt inne for dem og har tatt rundt åtte år å få på plass, men vi greide å få avtalen i boks og det er vi veldig fornøyd med, sa Angelvik.

Han påpekte at de også har fått på plass flere andre frihandelsavtaler blant annet med Costa Rica og Georgia.

- Vi er nå i forhandlinger med andre viktige marked, som Kina og India blant annet. Det er ingen tvil om at disse avtalene vil kunne ha stor innvirkning på sjømateksporten og er kjempe viktig for oss fremover, la han til.  

Blant annet pekte han på at en større kinesisk deligasjon er i Oslo denne uken, og en frihandelsavtale er et av punktene som tas opp. 

- Gjennom 2018 jobbet vi aktivt med markedsflokene til Kina i forhold til eksport av laks og sjømat, og vi er kommet et godt stykke på vei og skal jobbe videre med dette. 

Angelvik påpekte også at det er viktig at Norge hele tiden legger til rette for god dialog mellom matmyndighetene mellom eksportlandene.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse