Øyvind Blom, daglig leder i Blom Fiskeoppdrett vil ikke gi opp selskapets lokalitet Laksvika. Foto: Blom Fiskeoppdrett.

- Vi vil kjempe for lokaliteten vår

Forsvaret vil tar Blom Fiskeoppdrett til høyesterett for å legge ned driften ved en av oppdretterens lokaliteter. Daglig leder Øyvind Blom er klar på at de vil gjøre det de kan for å beholde lokaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forsvarsdepartementet ville at Blom Fiskeoppdrett skulle stanse driften ved deres etablerte lokalitet i Laksevika, ettersom det vart vedtatt en forskrift om militær forbudsområder der anlegget var lokalisert. Gulating Lagmansrett konkluderte i slutten av januar at det kunne ikke forsvaret gjøre.

Les også: Blom Fiskeoppdrett sigra over staten i Lagmansretten 

Men nå skal Forsvarsdepartementet ifølge ABC Nyheter ha anket dommen fra Lagmansretten, da Forsvaret likevel mener driften ved anlegget kan forbys utifra sikkerhetslovene.

- Dette var som forventet, så får vi bare se om Høyesterett tar saken. Vi vil kjempe for lokaliteten vår, sier daglig leder Øyvind Blom til Kyst.no

Årelang tvist

Blom Fiskeoppdrett har drevet fiskeoppdrett i Laksevika i Herdlefjorden i Meland kommune med de nødvendige tillatelser siden 1995. Siden da har Forsvaret i samarbeid med Nederland og Tyskland etablert et anlegg for måling av støy fra undervannsbåtar og skip i området.

I 2010 med virkning fra 1. januar 2011 vart det vedtatt en forskrift om militære forbudsområder innen Sjøforsvaret, og Blom sitt oppdrettsanlegg ble liggende i forbudsområdet. Oppdretterne fikk holde frem med produksjonen ved anlegget, men noen av forbudene i forskriften fra forsvaret var uklare når det gjalt den etablerte virksomheten.

Sjøforsvaret vant først i Tingretten, men Blom anket dommen.

I domsslutningen til Gulating Lagmansrett står det klart at etableringa frå Forsvaret ikke gir hjemmel til å forby Blom Fiskeoppdrett AS å drive, endre eller utvide eksisterande oppdrettsvirksomhet i Laksevika.

Staten ved Forsvarsdepartementet ble også dømt til å betale Blom Fiskeoppdrett sine kostnader for lagmannsretten med drøye 166 tusen kroner, samt betale oppdretterene sine kostnader for tingretten med drøye 255 tusen kroner.

Det har ikke vært fisk på lokaliteten siden uke 32 i 2017.