Fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte sin brasilianske kollega Tereza Cristina. Foto: NFD.

Vil åpne opp det brasilianske markedet for eksport av norsk laks

Fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte sin brasilianske kollega Tereza Cristina i Brasils hovedstad Brasilia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjømathandelen mellom Norge og Brasil, både vilkårene for eksporten av norsk klippfisk og laks, og de pågående frihandelsforhandlingene mellom EFTA og Mercosur var viktige temaer da de to statsrådene møttes for politiske samtaler, melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding. 

- Brasil er en av våre viktigste handelspartnere utenfor EU. I møtet med Tereza Christina understreket jeg viktigheten av forutsigbare rammer basert på internasjonale standarder for handelen mellom våre to land, slik at de norske eksportørene vet hva de skal forholde seg til.  Vi ønsker også å åpne opp det brasilianske markedet for eksport av norsk laks, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

- I januar i år innførte Brasil nytt regelverk for saltfisk og klippfisk som gjør handelen mer forutsigbar, men det gjenstår fortsatt noen uklarheter som eksperter fra norske og brasilianske myndigheter skal drøfte videre i dag.

- Brasil viste stor interesse for norsk fiskeri- og oppdrettsforvaltning, og ønsker å samarbeide nærmere på disse områdene. Jeg inviterte også min brasilianske kollega til Norge, sier Nesvik.

Landene var også enige om at internasjonalt samarbeid mellom de store havnasjonene er viktig for å løse utfordringer som ulovlig fiske, forsøpling av havet og bærekraftig matproduksjon til en økende verdensbefolkning.