Innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen i TESS er stolt av den nye berøringssikre fôrslangen som gjør oppdrettsanlegg til en tryggere arbeidsplass. Foto: TESS

Vil bidra til en tryggere arbeidsplass i havbruksnæringen

Utstyrsleverandør TESS har hatt solid vekst innen havbruksnæringen og vil gjøre arbeidsområdet til oppdretterne mer sikkert. Med berøringssikre fôrslanger, mener de oppdretterne får en tryggere hverdag. - Brukte fôrslanger av denne typen kan også leveres tilbake, så vil vi lage nye slanger med det returnerte materialet, sier Jan Eric Haagensen i TESS til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ustyrsleverandøren TESS som har hovedkontor i Drammen har utviklet og satt i år i gang produksjon av en berøringssikker fôrslange som gir en tryggere arbeidsdag på oppdrettsanleggene. I tillegg kan den antistatiske fôrslangen resirkuleres til gjenbruk i flere generasjoner, kostnadseffektivt og miljøvennlig.

- De første slangene ble lagt ut på test hos en oppdretter i Trøndelag. Her kom SINTEF og testet slangens antistatiske egenskaper, sier Jan Eric Haagensen, som er storkundeansvarlig/havbruk i TESS til kyst.no.

Jan Eric Haagensen, storkundeansvarlig i TESS med fokus havbruk. Foto: privat/LinkedIn.

Selskapet lanserte den egenutviklede antistatisk fôrslangen (plastrør) for havbruksnæringen under Nor-Fishing i Trondheim, 16.-19. august 2016. Fôrslangen produseres etter resept fra TESS i samarbeid med Hallingdal Plast som er utførende part.

Satser på gjenbruk

Haagensen sier at det som er spesielt med fôrslangen sett opp mot andre, er at den er laget av et homogent materiale som ikke bygger opp spenning når utsatt for friksjon og at den kan gjenvinnes.

- Brukte fôrslanger av denne typen kan leveres tilbake til TESS så vil vi lage nye slanger med det returnerte materialet. Det er ikke satt i gang enda, da slangene ikke har kommet seg gjennom et helt utsett enda, påpeker han.

Fôrslangene er bærekraftige og har varighet på et fiskeutsett cirka. Tanken er at et fima kan abonnere på fôrslanger, slik at når slangen er utslitt erstattes de av nye, og de gamle flises opp og gjenvinnes. Selskapet opplyser at slangen tåler gjenbruk uten at egenskapene forringes.

- Ved gjenbruk maler vi opp brukte slanger til pellets som råvarer til ny produksjon. Enkelt og greit. Det gir en betydelig miljøgevinst. Det går med nærmere to liter olje til produksjon av en kilo med nye rør. Ved hvert gjenbruk blir miljøet spart for dette utslippet, sier innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen i TESS. 

Det nye havbruksproduktet kjennetegnes med to langsgående grønne striper. Stripene fremkommer i selve ekstruderingen og vil aldri forsvinne.

Arbeidstilsynet satte foten ned 

Arbeidstilsynet satt foten ned innen HMS i havbruksnæringen og fra første september 2016 vedtok de at alle fôrslanger på oppdrettsanlegg skal være antistatiske. I volum er det snakk om godt over en million meter slanger.

Den nye antistatiske fôrslangen til utstyrsleverandøren gjør hverdagen tryggere for oppdretterne. Foto: TESS.

- Det meste har handlet om å kjøpe forbruksvarer hos nærmeste leverandør, som for eksempel fôrslanger av plastrør fra VVS-bransjen. Rimelig, men farlig. Friksjonen i rørene bygger i enkelte tilfeller opp spenninger på over 200 000 volt ifølge målinger kyst.no har fått referert. Ved berøring gir det en skikkelig karamell med blant annet synlige skader på huden og trøbbel for svake hjerter. Arbeidstilsynet har fått et tyvetalls meldinger om arbeidsulykker, men det er nok store mørketall. Derfor har de meldt at alle slanger skal være antistatiske, uttalte Dyre-Hansen i en pressemelding tidligere.

Selskapet viste da til at oppdrettsbransjen har forsøkt mange løsninger for å dempe på skadevirkningene av strøm i fôrslangene gir,  men berøringssikkerheten til ansatte har ikke vært god nok, noe som har bidratt til at flere leverandører har lansert fôrslanger med ulike løsninger. De fleste er bygget med flere lag og bruker trange avledere.

- Når vi så nærmere på utfordringene, hadde vi to valg. Enten en slangekonstruksjon med en eller annen form for strømavleder, eller en slange som ikke bygger opp spenning. Vi gikk for det siste alternativet. Det handler om riktig råvareblanding til en homogen slange som nå er stemplet av SINTEF som berøringssikker, og vi kan tilby en enkel og grei løsning, sier innovasjonsdirektøren, som har vært helt sentral i utviklingen av det nye produktet.

  • Fôrslangen produseres i PE (polyetylen) og måler 90 millimeter i diameter, med en veggtykkelse på 6,7 millimeter.
  • TESS AS står for resept og spesifikasjoner, og Halling Plast har fabrikkutstyr og er utførende part.

Nye muligheter innen havbruk

Landets største slangeleverandør sier de kom helskinnet gjennom fjorårets tøffe økonomiske utfordringer og oljebransjens nedtur. En tidlig dreining av ressursene mot andre markedsområder ga og gir fortsatt resultater. Spesielt henviser de til at havbruksnæringen viser en solid vekst.

Les mer her: - Tess vokser innen havbruk