Illustrasjonsfoto: Svein Reppe/NSL.

Vil bruke gebyr for å fremme god fiskevelferd

- Det er for mange fisk som dør i norske oppdrettsanlegg, og for mange fisk som lider før de dør. Mattilsynet vil gi overtredelsesgebyr dersom oppdretterne ikke sørger for god fiskevelferd, skriver de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Fisk håndteres mye, gjennom avlusing og transport. Dette er risikosituasjoner som kan gå ut over velferden til fisken, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet, i en pressemelding.

– Alle som håndterer og har ansvar for fisk må være bevisst denne risikoen. Dyrevelferdsloven gjelder også for fisk, legger han til.

Mattilsynet sender i disse dager ut brev til alle oppdrettsselskapene i landet. Her presiserer de at Mattilsynet har mulighet til å gi overtredelsesgebyr ved brudd på dyrevelferdsloven, og at de nå aktivt vil ta i bruk dette virkemiddelet for å fremme god fiskevelferd. Region Nord har brukt dette virkemiddelet i to konkrete saker allerede.

Ansvar og kompetanse

Både virksomheter og enkeltpersoner kan få gebyr hvis de ikke sørger for god fiskevelferd.

Den eller de som har ansvar for fisk skal:

  • ha kompetanse til å ivareta fiskens levemiljø
  • sørge for forsvarlig håndtering av fisken
  • sette inn tiltak som reduserer risikoen for at fisk lider eller dør
  • på eget initiativ avlive fisk dersom velferden ikke er god nok.

– Vi kan gi gebyr ved brudd på spesifikke krav i dyrevelferdsloven når noen har handlet uaktsomt eller forsettlig, sier Herikstad. Han minner om at fiskehelsepersonell alltid har ett selvstendig, faglig ansvar for fiskehelsen der de jobber.

Gebyrets størrelse skal stå i forhold til hvor alvorlig lovbruddet er. Det skal også tas hensyn til om noen har fortjeneste på å bryte loven. Herikstad understreker at Mattilsynet fortsatt vil anmelde alvorlige saker til politiet.

Meldeplikt når fisk dør

I brevet til oppdrettsselskapene minner Mattilsynet også om at oppdretterne har plikt til å melde fra når det oppstår hendelser som har gitt vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.

Alle tilfeller der mer enn 0,2% av fisken i en merd har dødd etter avlusing eller annen håndtering skal meldes inn til Mattilsynet. Tilfeller der det har oppstått skader på fisk skal også rapporteres.