Nils Egil Tokle fra Planktonic under Sats Marint 2017.

Vil doble levendefôr-produksjonen

I fjor lanserte Planktonic et levendefôr tilpasset marine arter i oppdrett, og selskapet har store ambisjoner. - I år regner vi med å produsere 10 tonn, til neste år 20 tonn, og årene etter vil vi oppskalere betraktelig, sa Nils Egil Tokle fra selskapet på Sats Marint.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Planktonic er et norsk selskap som arbeider med fôrråvarer basert på zooplankton. Under Sats Marint-konferansen presenterte selskapet informasjon bak teknologien for levendefôret.

Ifølge selskapet har de utviklet en unik måte for cryopreservering (frysing) av nauplier (krepsdyrlarver) som gjør dem i stand til å levere levendefôr til startfôring hele året.

- Naupliene er høstet fra norske farvann. Det er ikke behov for kultivering, anrikning eller levende alger. Det er bare å fôre dem rett ut, opplyste Tokle, og la til at de hadde gode resultater.

Fôret skal være i bruk i flere marine klekkerier i Norge, både som en erstatning for tradisjonelt levendefôr som artemia, samt som erstatter for tørrfôr.

- Det leveres på termoser i ønskede mengder. Alt oppdretteren trenger å gjøre er å tine og revitalisere naupliene, slik at de gjenopptar sin normale svømmeaktivitet, før de fôres.

Ifølge selskapets hjemmesider kan levendefôret være en «game changer» i oppdrett av flere marine arter som har utfordringer knyttet til startfôring, har en kostbar og komplisert produksjon, eller har en dårlig tilgang på rett fôr.

De har også døde, cryopreserverte nauplier som et annet produkt.

- Vi har gode resultater med dette også, spesielt sent i den perioden at fiskelarvene spiser artemia, la han til.

Selskapet var også nylig medsøker på utviklingskonsesjons-konseptet «Oasen» hvor de skal bruke en spesiell høsteteknologi på plankton rundt merdene.