Studentene (f.v) Elisabeth Tørre Særsland Daniel Myrene, Marthe Aunevik og Kristian Sletner har utviklet en egen taresnacks. Foto: Privat.

Vil erstatte lørdagschipsen med Sjøsnacks

Studentbedriften Sjøsnacks UB har lansert snacks med sukkertare som hovedingrediens. - Ved å bruke taren får vi utnyttet flere av ressursene langs norskekysten, forteller Marthe Aunevik (17).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aunevik fra Kristiansand studerer studiespesialiserende på Kvitsund Gymnas i Telemark. Sammen med medstudentene Daniel Myrene (17) fra Stavanger, Elisabeth Tørre Særsland (17) fra Sauland i Telemark og Kristian Sletner fra Rakkestad (17) utviklet snacksen gjennom faget entreprenørskap.

- Vi har gode lærere som lærer oss hvordan vi kommuniserer med næringslivet, og som hjelper oss om det trengs. Ungt entreprenørskap er de som har en felles kontroll på alle bedriftene i Telemark. Vi skal delta på en fylkesmesse i mars som ungt entreprenørskap holder, og kan sende mailer hvis det er noe vi lurer på angående det, ellers er det lærerene våres Torstein Kiserud og Liv Sandvik som hjelper oss, sier Aunevik.

Ferdig fritert sukkertare, med store saltflak over seg som pynt. Foto: Sjøsnacks UB.

Snacksproduksjon

For å utvikle produktet har de mottatt tare fra Algetun AS, samt penger fra næringslivet for å utvikle produktet. Også Norsk Fiskeoppdrett har bidratt.

- Etter vi mottok taren smakte vi på den som den var og den smakte veldig sjø. Vi har derfor marinert den i en glutenfri soyasaus for å nøytralisere, og å få en god smak, sier hun.

Taren marineres i ett døgn og blir så skylt slik at den ikke blir klissete.

- Etter dette tørker den i ovnen i to timer, før den friteres i olje og igjen tørkes og pakkes.  Vi salter også taren vår med grove saltflak.

- Ett poeng er også at produktet er miljøvennlig da vi bruker pappbokser av resirkulert papp, og tare er en bærekraftig ressurs, legger hun til.

- Ville utnytte flere ressurser

Inspirasjon til dette var det Myrene som først fikk. Ideèn kom nemlig etter han så et nyhetsinnslag fra en tarefarm på Vestlandet, som drev med oppdrett av tare.

- Ved å bruke tare får vi utnyttet flere av ressursene langs norskekysten. Vi har gjort det til noe sundt og godt, som kan erstatte den usunne chipsen vi spiser, sier Aunevik.

- Vi marinerer taren i soyasaus for å gi chipsen en smak av salt som kan minne om vanlig salt chips, men samtidig en smak som ikke ligner noen annen smak vi finner på markedet i dag. Konsistensen er sprø, men smelter på tungen og fyller smaksløkene med salt og umami, forteller Aunevik. Foto: Sjøsnacks UB.

Studentene lister at sukkertaren inneholder 11 ganger mer kalsium enn melk, magnesium, karbohydrater, kostfiber og natrium, og mye jod som nordmenn trenger mer av, i tillegg til A, D, E og C-vitaminer.

Har startet salget

Aunevik forteller at da de startet hadde de litekunnskap om tare.

- Men vi har lært mye underveis og har gått for sukkertare da vi fant det var veldig sundt, og er en uutnyttet ressurs i Norge.

Hvordan taren fra Telemarksskolen skal nå ut i landet. skal de fremover lage en større plan på, men salget startet allerede fredag forrige uke. Noen tanker om videre distribusjon er også allerede etablert.

- Vi skal selge snacksen på skolen vår i matsalen, og prøver å få den inn på en kafè i nærområdet og sender ellers til de som vi ha.

Studentene har også etablert en egen Instagramkonto med oppdateringer rundt hva de gjør i bedriften.