May-Helen Holme. Foto: Magnus Petersen.

Vil erstatte planter med insekter i fiskefôret

- Vi ønsker ikke å gå bort fra fiskeolje, vi tror at laksen trenger noe av det i fôret. Vi tenker at insekter kan erstatte planteandelen i fôret, uttalte May-Helen Holme, seniorforsker i Cargill Aqua Nutrition.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Holme uttalte dette under NIFES  "Network on Insects in the Circular Economy (NICE)" som gikk av stabelen denne uken i Bergen.

Insekter mest aktuelt i Europa

- Hvorfor snakker vi ikke om å ha insekter i tilapia og reker? innleder Holme retorisk.

Det er ifølge Holme fordi laksen er et verdifullt produkt slik at man kan bruke dyrere fôr i produksjonen, og insekter er relativt dyrt, i alle fall nå i begynnelsen.

- Vi forventer en vekst i fôromsetningen, fordi næringen vokser og det er en lønnsom bransje.

Ifølge Holme trenger Cargill nå flere fôrråvarer for å kunne møte den kommende etterspørselen, og hun viser til at det er mest betalingskraft og vilje for det å bruke insekter i det europeiske laksemarkedet.

- Om insektmel skal inn i fôret, så er det for lakseoppdrett i Europa, slår hun fast.

Strenge krav for å bli brukt

Hun understreket at det er ganske mye som må til for at fôrselskapet skal ta i bruk et nytt råstoff, og ramset opp karakteristikker de er på utkikk etter.

- Høye proteinkonsentrasjoner, lave nivåer av anti-næringstoffer, store volumer, rett pris og riktige tekniske komponenter.

- Om vi har har 40 prosent fiskeolje/fiskemel, så betyr det at vi har 60 prosent med noe annet. Et problem med plantestoff er anti-næringstoffer, som kommer av plantens evolusjonære svar på å ikke bli spist.

- Vi ønsker ikke å gå bort fra fiskeolje, vi tror at laksen trenger noe i fôret, vi tenker insekter kan erstatte plantedelen i fôret.

Om insektene skal bli brukt i fôret, er det forbrukerne som må ta regningen, ifølge forskeren.

- Det må være rett pris, om vi bruker dyrere fôr så vil ikke oppdretteren ta den prisen, den vil bli overført til kundene, og prisen på laks går da opp. Derfor er det viktig å få frem informasjon til kundene.

Venter på regelverk

I tillegg mener hun det er utfordringer med reguleringen av insekter som fôrkomponent.

- Det kommer ned til matsikkerhet, det kan ikke være legemidler og antibiotika i vårt fôr, det må være rene kilder.

Holme har tro på insekter som fôr-komponent, og håper snart å bruke det, men før det skjer må reguleringen og lovgivningen på plass.

- Vi trodde at det kanskje skulle være mulig å bruke insektfôr i 2016. Nå har jeg hørt at det kanskje kan være på plass i 2018. Det betyr at det tar lenger tid å utvikle fôret, om vi faktisk vil bruke insekt-komponenter i det.

40 000 tonn

- Vi trenger store volumer før vi kan bruke et råstoff, fordi produksjonen er så høy.

Holme ble senere spurt om hvor stort volum som hadde vært nødvendig for at Cargill kunne brukt insekter i produksjonen.

-  40 000 tonn før vi kan se på det, sa forskeren, og understreket at de gjerne vil delta i å utvikle teknologien.

Hun fortalte også at forskningsavdelingen i Cargill har undersøkt effekten av insekter i fôret.

- Vi har sett varierende resultater. Jeg tror at det er en naturlig del av dietten til laksen, og vi ser positive effekter om det brukes riktig, konkluderte hun.