Rhyder Ramos. Foto: Katarina Berthelsen.

Vil etablere bransjestandard for eksponert havbruk med ny kunnskapsplattform

Rhyder Ramos har over 15 år hatt en idé om en veterinærplattform for havbruksnæringen. Nå er den ferdig utviklet og lansert. - Vi ønsker å føre operasjonell virksomhet og fiskevelferd sammen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ramos er utdannet veterinær fra Colombia, og daglig leder i RhyAkva AS, som spesialiserer seg innen anvendt fiskevelferd og «open sea»-oppdrett.

Han forteller til Kyst.no at selskapet skal fungere som et bindeledd mellom de som forsker på fiskens atferd, helse og velferd på den ene siden, og oppdrettere med erfaring fra drift i felten på den andre siden. Dette skal øke samarbeidet om utvikling av både teknologi, fiskehelse og veterinærvitenskap.

- Idéen har utviklet seg i løpet av de siste 15 årene. I 2018 er bedriften endelig lansert, og har blitt tatt godt imot av både næringen og forskningsmiljøet, forteller Ramos.

Med utdannelse fra Colombia, tok veterinæren også fordypning i administrasjon og ledelse, og vil til sommeren få veterinærautorisasjon i Norge. Han mener selv han matcher den profilen bedriften har; internasjonal, tverrfaglig, innovativ og bærekraftig.

Spesialiserer innen havbruk for "open sea"

Da Ramos kom til Norge i 2012, så han fort hvordan mange bransjer i landet avhenger av olje- og gassindustrien. Men i havbruket så han også muligheter, da det er en næring som mottar høy politisk interesse, har stort potensial for verdiskaping og fort kan ta imot kunnskap fra andre norske næringer, som for eksempel offshore olje- og gass.

- Norge har mange faglige muligheter, og jeg håper jeg kan bidra med å tenke litt utenfor boksen, sier han.

Som veterinær er Ramos klar på at fisken må være midtpunktet, og at før det kan startes med oppdrett i mer eksponerte områder, må man forstå fisken og dens behov på en mer objektiv og faglig måte. Han vil jobbe for å tilpasse relevant forskning og teknologier til eksponerte operasjoner.

- Vi åpne opp for en plattform for samarbeid, hvor fisken står i sentrum. Vi jobber for å tilpasse forskning til drift i felten, og for å tilpasse teknologi til fisken, ikke omvendt.

Selskapet skal ikke konkurrere med dagens fiskehelsetjenester.

- Vi har en annen tilnærming, og jobber for å samle brikkene og skape nye synergier på tvers av havnæringene, gjennom nye innovative prosjekter.

Vil etablere mer samarbeid

Målet er å «eksportere» norsk teknologi og kunnskap om fisken, og samtidig fungere som en kanal for bedrifter som vil treffe nye markeder og ønsker å satse internasjonalt.

- Selv mener jeg at veterinærer må samarbeide enda mer tverrfaglig og internasjonalt. Norsk kunnskap og teknologi vil kunne tilpasses andre fiskearter.

- For å utvikle nye teknologier og metoder for å forstå og ivareta fiskevelferd, er Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) en viktig deltager. Universitetet stiller med hjelp gjennom sitt innovasjonssenter i Campus Ås, og vil bidra med veiledning. Vi er nær en avtale med universitetet, som vil åpne opp for en ny plattform for studenter og gründere som ønsker å delta i den nåværende utviklingen av offshorebasert oppdrett. Jeg håper at flere universiteter og forskningsinstitusjoner blir med, sier Ramos.

Marked på tre kontinenter

Og selv om RhyAkva er en ung bedrift, har de så langt skaffet potensielle kunder på tre kontinenter; Europa, Asia og Sør-Amerika. Ramos forteller at de i Norge har fått interesse fra store bedrifter som ønsker et samarbeid, som også sitter på mye erfaring.

- Vi ønsker å føre operasjonell virksomhet og fiskevelferd sammen. Ved å definere oss som «open sea» veterinærtjeneste, inkluderer vi de som opererer eksponert, de som vil gå offshore, og de som ligger i fjordene, men som anvender offshore-teknologi, påpeker han.

Trondheim - verdens fiskevelferd-hovedstad

I dag er det kun Ramos som er ansatt i selskapet som snart skal flytte hovedkontoret fra Oslo til Trondheim, noe han mener har mulighet til å bli verdens fiskehelse-hovedstad. Han er likevel klar på at dette ikke er noe han gjør alene.

- Jeg ser på bedriften som et «vi», og det «vi’et» inkluderer alle studenter, forskere, oppdrettere og gründere som deltar eller ønsker å delta i plattformen vi etablerer. Vi skal fungere som en kanal for et økt samarbeid mellom bedrifter som har innovative teknologier, oppdrettere som har mye erfaring, og forskere som sitter på mye kunnskap uten at det testes ut i praksis.

Nå på starten av 2018 jobber selskapet med å finne flere samarbeidsmuligheter og planlegger sine første prosjekter.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid dette tar, men man må være proaktiv og jobbe for å engasjere så mange som mulig. Jeg inviterer alle som mener at fiskevelferd er viktig for oppdrettsnæringen, å bli en av våre partnere, sier Ramos avslutningsvis.