Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea Markets. Foto: Therese Soltveit

Vil for første gang passere 1,3 millioner tonn rund vekt

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård sier at Norge vil i år slakte rekordstore kvantum laks og for første gang passere 1,3 millioner tonn rund vekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har snakket med sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea om hans spådommer for lakseprisen og laksevolumene. Han har også gitt en vurdering av de børsnoterte selskapene som alle nylig har lagt frem 2018-tallene sine. 

- Litt konservativt

Nordea sine lakseprisestimat for Q1 har vært 60 kroner. 

- Når første halvdel av kvartalet er unnagjort er snittet på rundt 58 kroner. Nå har lakseprisen ved inngangen til mars hoppet over 70 kroner, så 60 som snitt er definitivt både oppnåelling, antakelig og også litt konservativt, legger han til.

Les også: Lakseprisen opp noen kroner

- Hvordan vil du si snittprisen på laks har vært i år i forhold til tidligere år?

Giskeødegård sier at Norge vil produsere rekordstore kvantum laks og for første gang passere 1,3 millioner tonn rund vekt. Illustrasjonsfoto av laks i merd.

- Med unntak av 2017 er starten på 2019 den beste noen gang, samtidig har det aldri vært solgt mer laks de åtte første ukene.

Giskeødegård sier at sesongmessig skal nok volumene noe ned kommende uke.

- Men ser man året under ett, vil man fra Norge slakte rekordstore kvantum laks og for første gang passere 1,3 millioner tonn rund vekt.

Nordea sitt scenario er at lakseprisen vil holde seg over 60 kroner i snitt resten av året, men analytikeren sier det vil sannsynligvis være perioder på høsten der den vil krype ned mot midten av 50 tallet, slik man også har sett de seneste årene.

- Vi forventer laksepriser over 60 kroner både for 2019, 2020 og 2021, forteller han. 

Høye marginer i nord, lavest i sør

De norske børsnoterte oppdrettsselskapene har i de siste ukene lagt frem sitt resultat for 2018, og Giskeødegård sier at selskapet har hatt lavere spotpris i Q4 enn forventet, som påvirket oppnådd pris betydelig for de med lav kontraktsandel.

- Det store bildet viser at marginer er høyest i nord og lavest i sør, i tråd med det som har vært de seneste årene, legger han til avslutningsvis.

Lerøy Seafood Gorup hadde blant annet en svakere inntjening enn Nordea forventet.

- Hovedårsaken til avviket, er svakere enn forventede marginer, spesielt for Lerøy Sjøtroll, som leverte en margin 50 % under vår forventning til tross for en gunstig kostnadsutvikling, konkluderer Nordea i sin morgenrapport. Les mer om dette her.

Les også disse resultatsakene: