Kristin Halvorsen. Foto: Bioteknologirådet.

Vil lette på reglene for DNA-vaksiner

- Dyr som har fått DNA-vaksiner bør ikke regnes som genmodifiserte, mener Bioteknologirådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bioteknologirådet anbefaler i en ny uttalelse å endre lovverket for DNA-vaksiner for dyr. DNA-vaksiner består av DNA som får cellene til å produsere bestemte proteiner som aktiverer immunforsvaret på samme måte som vanlige vaksiner. Slik skaper de immunitet mot bestemte sykdommer. Det tilførte DNA-et forsvinner deretter fra kroppen etter en periode.

– Vaksiner redder liv og forhindrer sykdom, i dyr som i mennesker. En endring og klargjøring av regelverket for DNA-vaksiner kan bidra til dyrevelferd, bærekraft og lønnsomhet i matproduksjonen, uten at vi øker risikoen for hverken dyr, mennesker eller miljø, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen.

I dag blir dyr som får enkelte typer RNA- eller DNA-vaksiner definert som genmodifiserte organismer (GMO) i Norge. Det betyr at dyrene må merkes som genmodifiserte når de selges som mat i butikken, samt at de underlegges strengere regler for produksjon.

Den norske genteknologiloven fra 1993 gir ikke et entydig svar på hvordan dyr som mottar RNA- og  DNA-vaksiner skal reguleres, og om de skal betegnes som genmodifiserte eller ikke.

Bioteknologirådet understreker i sin nye uttalelse at usikkerhet rundt reguleringen kan være et hinder for at produsenter av vaksiner starter kostbare og langsiktige forsknings- og utviklingsprosjekter for å introdusere nye produkter.

Klikk her for å lese hele uttalelsen.