Forskningssjef Leif Magne Sunde i Sintef mener fokus på forankring trenger et løft.

Vil løfte frem forankringen

Et seminar om forankring  avholdes på Hell torsdag, har tydeliggjort at sannhetene ikke er boltet fast. – Næringen er i en brytingstid. Mange nye merdkonsept er på trappene. Det er viktig at ikke vi sovner bort, sa forskningssjef ved Sintef Fiskeri og Havbruk, Leif Magne Sunde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det som begynte som et tiltenkt møte på cirka 30 deltagere, sprengte alle rammer, og ved 150 påmeldte måtte man rett og slett sette foten ned.

Forankringsseminaret som arrangeres av Sintef, Fiskeridirektoratet, Norsk Industri og Sjømat Norge, skal prøve å sette forankring litt på dagsordenen igjen i folks bevissthet.

- Forankring har vært litt i skyggenes dal, og en del hendelser i det siste har vist at det kan være viktig å få løfte det frem igjen, sier Sunde.

Arealforbruket på bunn kan være 10 ganger arealet på overflaten. Bare her er det muligheter for mye innovasjon innen forankring, mener Leif Magne Sunde i Sintef.

- Til syvende og sist handler det om å redusere risiko for rømming, Konvensjonelle anlegg har blitt utrolig store, vi får trykk på eksponerte lokaliteter blant annet gjennom utviklingskonsesjoner, og vi ser lukkete anlegg i sjø. Det skjer en enorm utvikling, samtidig som samfunnet har sagt at rømming ikke er akseptert, påpeker han.

Sunde kaller forankring for selve livsnerven i anleggene.

- Det er viktig at ting forblir der det skal være.

- Potensial for innovasjon

Forankring er i dag regulert gjennom standarden NS 9415 som Nytekforskriften hviler på. Men alt er ikke sementert fordi om den har kommet.

- Det er viktig å ikke sovne bort, men i stedet må vi være på hugget. Vi har sett en del hendelser siste året der forankring har vært involvert. Og slikt vil vi skal skje i minst mulig grad.

- Vi er i en brytningstid. Det er flyt i maritim kompetanse, og mange fra oljen er her dag. Vi ser at redskapene har endret seg vestlig de siste årene, og vi har for eksempel begynt å få båter som er egnet til det de skal gjøre. Samtidig er det mange ting i forhold til forskriften som er uklare.

Sunde tror det kan ligge et stort potensial for innovasjon inne fortøyning.

- Se på arealforbruket til næringen. Arealet anlegget krever på bunn kan være 10 ganger det man ser på overflaten. Her er jeg overbevist om at det finnes innovasjonsmuligheter. Vi trenger mer info om sjøbunnen for å kunne forankre mer presist. Og det er viktig at det brukes egnede ankertyper. Fra oljenæringen vet vi at det er en stor portefølje av ankertyper, som kan tas i bruk om man vet mer om hva som er den rette til ulike forhold, konkluderte Sunde.

Etter interessen for årets konferanse, antyder nå Sunde at det hele kan bli en årlig happening.