Einar Wathne, President i Cargill Aqua Nutrition/Ewos. Foto: Therese Soltveit

Vil øke den globale kapasiteten på fiskehelseforskning med 30 prosent

– Det er fisken som gir svaret på alt vi vil med fôr, sier Einar Wathne, president i Cargill Aqua Nutrition til kyst.no. Selskapets store satsing på et nytt fiskehelsesenter i Chile, vil øke fiskehelseforskningen med 30 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Cargill-ledelsen tror denne satsingen vil føre til at de kan ta nye steg innen fôrforskning og utvikling.

På hovedkontor til Cargill Aqua Nutrition i laksehovedstaden Bergen, ankommer «sjefen sjøl» Einar Wathne (54) direkte fra reise. Han er stadig på reisefot etter sammenslåingen av Cargill og Ewos i fjor høst. Den allsidige direktøren har nå ansvaret for akvafôrvirksomheten til Cargill og sammenslåingen av de to selskapene.

Wathne sier de har fått inn helsekomponenter i fôret som har utvidet forskningen i stor grad for selskapet.

– Derfor er det de funksjonelle fôrene rettet mot fiskehelse som har dominert forskningen vår de siste årene. Det er der vi har investert, og det er der vi nå investerer, sier Wathne til kyst.no.

Vil smitte kontrollert i Chile

Cargills investeringer i et helt nytt fiskehelsesenter i Chile, som nå er under bygging, tror Wathne kan være med å bidra til at selskapet kan ta nye steg videre med forskningen.

– Det er målet at vi skal jobbe kontrollert, å vite at fisken vokser er relativt lett, men dette med å jobbe kontrollert med sykdom er ikke like lett, forklarer Wathne.

– Det vi gjør på laben i Chile, er at vi kan kontrollert teste grupper i smitteforsøk, vi kan tilsette smitte og vi kan fôre med forskjellige fôr på forhånd eller vi kan ha fisk som er syk og fôre etterpå og se hvordan de virker, legger han til.

54-åringen mener dette er måten fôrtyper selskapet har tro på, blir utviklet videre.

– Vi har et stort bibliotek av komponenter som vi tror vil virker, men vi må få det dokumentert. Det er fisken som gir svaret på alt vi vil med fôr, sier Wathne.

Øker kapasiteten

Senteret skal etter planen åpne i vår, og selskapet hevder det vil øke den globale kapasiteten på fiskehelseforskning med 30 prosent.

– Senteret vil jo komme hele næringen til gode. Den økte satsingen på forskning er viktig for Cargill og Ewos, sier Einar Wathne til kyst.no.