Jan Erik Kyrkjebø. Foto: Linn Therese S Hosteland.

Vil oppheve 200 000 fisk- grensen

- Myndighetene har en jobb å gjøre når det gjelder å følge med på teknologi-utviklingen innen lukkede merder, slik at de ikke dør ut, sier Jan Erik Kyrkjebø fra Ecomerden. Å oppheve 200 000 fisk-grensen mener han bør være første prioritet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nylig startet Sulefisk opp produksjon i av laks i det lukkede merdkonseptet.

- Oppdretterne har kommet i gang og tingene ser bra ut. Jeg var på lokaliteten i forrige uke da veterinæren kom for å undersøke fisken. Dødeligheten er cirka èn fisk i døgnet av 90 000 og tilveksten har vært svært god, opplyser Kyrkjebø til kyst.no.

Han legger til at smolten har gått fra 90- 160 gram på rundt fire uker.

- Det er bedre enn forventet. Fisken har også null lus og ingen sykdom. Jeg har tro på at de biologiske resultatene og driften vil holde seg godt fremover. Merden har allerede vist at den tåler både storm og uvær, påpeker han.

Nytt postsmolt-marked

Etter hvert som han får samlet data fra produksjonen skal han få på plass kostkalkyler for det lukkede systemet.

- Når vi ser at merden fungerer både driftsmessig og biologisk er det økonomien som gjenstår, påpeker han.

- Dersom myndighetene opphever maksgrensen på 200 000 fisk per merd for lukkede merder, kan man få et nytt marked for postsmolt i fremtiden. Det er ingenting i veien for at noen kan spesialisere seg på postsmolt i lukkede sjøanlegg, sier han.

Han er tydelig på at de «små» oppdretterne som i dag satser på lukkede merder i sjø, tar en enorm risiko med dagens forvaltning.

- På grunn av den lave tettheten og reglementet på maks 200 000 fisk er det enda begrenset hva oppdretterne får ut av en lukket produksjon, sier han.

- Myndighetene har en jobb å gjøre, når det gjelder å følge med på teknologi-utviklingen innen lukkede merder, slik at de ikke dør ut. I dag er det mye risiko. I starten er det produsenten av merden som tar risken, så legges risken over på oppdretter når de setter i gang produksjonen, forklarer han.

- Et «hot» tema

Han synes ikke at burde være forskjeller på reglementet enten man ønsker å produsere postsmolt på land eller i lukkede merder.

- Vi ønsker selvsagt at oppdretterne skal få kunne utnytte fordelene i et lukket system til det fulle. For at oppdretterne skal få redusert produksjonskostnadene maksimalt må det endringer til. Tettheten må opp, sier han.

Kyrkjebø mener ikke at lukkede merder er en trussel mot dagens drift, og har stor tro på at de vil bli et alternativ for deler av lakseproduksjonen.

- Merdteknologi er et «hot» tema i næringen. Det burde det være også, ettersom det er der fisken befinner seg. Det som likevel er viktig fremover er å få frem teknologi som næringen tjener på. Næringen må også selv fronte dette. Ikke fordi en miljøorganisasjon har sagt at det trengs, men fordi næringen selv kan tjene stort på det, konkluderer han.