Fiskeridirektoratet, Havforskningen og Nifes har i dag utdaterte lokaler. Departementet ønsker også å hente ut synergier av å samlokalisere institusjonene.

Vil samle Havforskningen og direktoratet - kan koste milliarder

En rapport fra Statsbygg anbefaler å bygge helt nye lokaler for institusjoner som Havforskningen, Nifes og Fiskeridirektoratet. Dette vil i så fall kunne koste milliarder av kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet har nylig mottatt en såkalt konseptvalgutredning (KVU) om lokalisering av offentlige, marine FoU- og forvaltningsvirksomheter i Bergen. Bakgrunnen er blant annet at flere av disse har små og lite hensiktsmessige lokaler og utdatert vitenskapelig utstyr. Man ønsker også å øke samhandling og effektivitet for å løse eksisterende og fremtidige utfordringer i de marine næringene.

På bakgrunn av dette har departementet har fått utarbeidet en konseptvalgutredning hvor mulighetene for samlokalisering og felles infrastruktur er vurdert for Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernæring og sjømat, Veterinærinstituttet, Nofima og det marine FoU-miljøet ved Universitetet i Bergen. Utredningen omfatter også Fiskeridirektoratet og konseptvalgutredningen er en oppfølging av Masterplan for marin forskning, utarbeidet i regi av Statsbygg.

Alternativene som skisseres i rapporten spenner fra alt fra å fortsette som i dag i ulike bygg spredt i byen, til å bygge helt nytt og samlokalisere Havforskningsinstituttet, Nifes og Fiskeridirektoratet. Billigste alternativ, det såkalte 0+-alternativet vil koste 557 millioner, mens det mest omfattende, og kanskje mest sannsynlige er stipulert til en investeringskostnad på 2,38 milliarder kroner.

Det er det sistnevnte alternativet som anbefales i rapporten.

- En samling av virksomhetene vil både kunne legge til rette for samspill mellom virksomhetene og mellom fagmiljøene internt i virksomhetene. Havforskningsinstituttet holder i dag til i flere lokaler. Dette begrenser effektivitet og samhandling i daglig arbeid, sier fiskeriminister Per Sandberg i en kommentar til rapporten.

Han legger til at anbefalingene fra utredningen vil nå vil kvalitetssikres. Regjeringen vil ta stilling til valg av konsept når dette er ferdigstilt.

Det er ikke gjort vurdering av tomt i konseptvalgutredningen, men det er foretatt tomte- og reguleringsmessige vurderinger av ulike områder for å synliggjøre realismen i de utredede alternativene i henhold til metodikk for konseptvalgutredninger.