AGD analyse. Foto: Pharmaq Analytiq

Vil snu minus til pluss i 2016

Pharmaq Analytiq økte sin omsetning i fjor med over fire millioner. Driftsresultat gikk derimot i minus. Det gjorde det også i 2014. - Våre nye ansettelser er hovedgrunnen til at driftsresultatet i 2015 var på feil side av streken, forklarer daglig leder Siri Vike i Pharmaq Analytiq. Hun har derimot troen på at de i år kommer på plussiden grunnet innsatsen de har lagt ned i forebyggende fiskehelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det bergensbaserte analyseselskapet kan vise til en økt omsetning de tre siste årene, der de i 2015 hadde en omsetning på 12,5 millioner. En oppgang på cirka 4,2 millioner kroner, fra året før.

Driftsresultatet endte derimot i  minus 1,6 millioner for 2015, men det er likevel en bedring fra 2014 da de var to millioner i minus.

Nøkkeltall for Pharmaq Analytiq for 2015 og 2014.

Investerer i forebyggende fiskehelse

Selskapet har den siste tiden ansatt en rekke personer med høy kompetanse innen forebyggende fiskehelse og velferd, og sammen med Pharmaq sitt kundeteam mener den daglige lederen at de nå er enda bedre rustet for god service til sine kunder.

- Vi selger kunnskap og det er grunnen til at alle våre ansatte har master eller doktorgrad. De nye ansettelsene er hovedgrunnen til at driftsresultatet i 2015 var på feil side av streken, men vi har også gjort betydelige tekniske investeringer på laboratoriet for å kunne redusere responstid og levere mer, forklarer hun.

Det er ikke tatt noe utbytte i selskapet de fire siste årene, og den største aksjonæren i selskapet er Pharmaq Holding AS.

Går oppover 

Ifølge Vike ser Pharmaq Analytiq fremover og har opplevd en positiv første del av 2016.

Daglig leder Siri Vike begynner å se konturene av investeringene de har gjort de siste årene. Foto: Pharmaq Analytiq.

- Det siste året har vært et godt år for oss. Årsaken har vært økt kundeportefølje og volum, og relativt store FoU-prosjekter blant annet innen smoltifisering, CMS og AGD.

- Og ikke minst vår satsing på histologi som gjør at vi kan gi et mye bedre diagnostisk svar til kundene enn bare RT-PCR.

Inntekstvekst de siste årene

Hun forteller at selskapet har investert mye de siste årene, og at de nå endelig også kan høste gode resultater for investeringene sine.

- I 2016 begynner vi å se resultater av innsatsen vi har lagt ned de siste par år, hvilket er veldig gledelig. Vi opplever et stadig økende behov for smolttesting, smitteovervåkning og histologi i markedet.

- Vi har de tre siste årene hatt en inntektsvekst på 37 % per år og det er selvfølgelig en god utvikling for oss, legger hun til.

  • Selskapet skiftet navn i 2012, tidligere het de Havbruksinstituttet AS.
  • Selskapet har 15 ansatte.
  • I dag er analyser og rådgivning for smoltifisering og smitteovervåkning bærebjelkene i selskapet.
  • De har spesialisert seg på analysetjenester og rådgivning for økt fiskehelse og fiskevelferd i akvakulturnæringen.