Vg 2 Akva elever i lag med fiskeriministeren under Sjømatseminaret 2016 i Nord-Troms. Foto: Skjervøy kommune

Vil spre kunnskap om sjømatnæringen til ungdom

Over 300 elever var nylig samlet på Skjervøy for å få et større innblikk i havbruksnæringen, der selveste fiskeriminister Per Sandberg også hadde tatt turen. Prosjektleder og næringsutvikler Silja Karlsen i Skjervøy kommune sier til kyst.no at de ønsker å sette sjømatnæringen på agendaen til ungdommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skjervøy kommune arrangerte sammen med Nord-Troms videregående skole, Regionkontoret for skoleutvikling, Halti næringshage og næringsaktører i Nord-Troms et sjømatseminar, med fokus på fremtidig behov for rekruttering og leverandørutvikling i forrige uke.

Over 300 elever var samlet på Skjervøy for å få et større innblikk i havbruksnæringen, der selveste fiskeriminister Per Sandberg også var kommet for å fremme næringen. 

Per Sandberg her sammen med noen av ungdommene under Sjømatseminaret på Skjervøy. Foto: NFD.

Karlsen forklarer at det var et todelt dagsseminar der rekruttering av elever til sjømatnæringen var i fokus i del 1 av programmet, og del 2 var et næringsseminar med foredragsholdere fra sjømatnæringen.

Les også: 24 av 400 kom gjennom nåløyet til Seafood trainee

Positive tilbakemeldinger

Hun peker på at hele 300 ungdommer fra ungdom og videregående skole kom på seminaret på Skjervøy, og responsen fra ungdommene var svært positiv.

- Mange hadde egentlig ikke sett for seg en utdanning innen havbruk- og fiskerinæringen, men etter seminaret fikk de et annet syn på dette. De fikk øyene opp for en ny næring, vi oplever at vi har vært med å bidra til at de ser flere og større muligheter innen sjømatindustrien, sier Karlsen. 

Dro på ulike bedriftsbesøk

Elevene fikk deriblant reise på bedriftsbesøk hos Lerøy Aurora, og gå ombord i ulike båter som var utstilt. Deriblant en fôrbåt fra Ewos, en brønnbåt fra Rostein og ulike arbeidsfartøy og sjarker.

- Etter dette seminaret ser vi at ungdommene er obs på alle de mulighetene bransjen kan gi dem, og vi merket en økende interesse for næringen etter seminaret, så vi mener dette var en suksess, sier hun til kyst.no.

Per var på plass

Også fiskeriminister Per Sandberg var på plass og tok seg god tid til ungdommen. Noe Karlsen var svært fornøyd med.

- Ungdommene ble glade for å kunne slå av en prat med Sandberg, og jeg tror de likte at han brukte god tid på samtaler med dem, sier hun avslutningsvis.

Også fylkesråd for næring Willy Ørnebakk i Sjømatrådet, seniorforsker Bjørn-Steinar Sæther i Nofima og Bjørnar Johansen som er primus motor for etableringen av Blått kompetansesenter på Frøya var tilstede under Sjømatseminaret 2016.

Se flere bilder under.