Gå til innhold
Annonse

Villaksen Salomon setter sinnene i kok hos oppdretterne

Salomon
Salomon

Tidligere på Kyst.no ble det skrevet at boken om villaksen Salomon, skal lære barn at oppdrettere er farlig. Dette har skapt mange reaksjoner.

Annonse

I barneboka «Villaksen Salomon – og den store reisen» får Salomon et skjellsettende møte med mishandlet og deprimert oppdrettslaks. Innholdet har fått oppdrettsnæringa til å steile, skriver NRK.no.

Boka som er forfattet av André Vaaler handler om laksen Salomons reise gjennom Nord-Norge. Underveis i historien lærer han den brutale sannheten om oppdrettslaks.

«Lakselusene klorer seg fast på de såre ryggene, hyler. De er mange. Salomon kjenner dem igjen på de flisete finnene, de korte munnene og bitemerkene på ryggen». Det kryr av lakselus rundt nota, så han må rulle seg konstant for at de ikke skal feste seg. Laksene ser slitne ut. Det er ingen som ler og har det gøy.»

Les også: Villaksen Salomon skal lære barn at oppdrettere er farlig

– Ikke bra for barn

Daglig leder i Ellingsen Seafood, Line Ellingsen, synes ikke boka gir noe godt bilde på oppdrettsnæringen.

– Det blir altfor unyansert. Jeg tror ikke det bra å framstille et sånt bilde til barn, spesielt når det ikke er sant. Fisken lever ikke så tett. Vi oppfatter ikke at laksen har det sånn i det hele tatt, sier hun til NRK.no. Jeg mener at oppdrettslaksen har det bra og de får godt stell. Den har godt med mat og vi driver med oppdrett i kontrollerte former. Jeg tror ikke livet til villaksen er spesielt bekymringsløst det heller, sier Ellingsen.

– Jeg kjenner ikke næringa igjen i denne framstillingen, for virkeligheten er ikke så sort/hvitt som det framstilles her. Samtidig må det sies at vi aldri har hatt så lite rømming som i dag. Det er investert milliardbeløp i sertifisert utstyr og vi ser resultatene av det. Næringa tar også lus på høyeste alvor og det gjøres mye forskning og boka synes å gi en lite nyansert framstilling av oppdrettsnæringa, sier Aino Olaisen i Vigner Olaisen AS på Lovund til Helgeland Arbeiderblad.

- Mener boka forener fakta, eventyr og kunst

- Boka handler ikke om oppdrettslaks. Den handler om laksens fantastiske reise. Det er en farlig tur for fisken. Salomon møter mange farer, både naturskapte og menneskeskapte. Det er en flott historie, sier forfatteren André Vaaler til NRK.no. Vaaler mener boka forener fakta, eventyr og kunst, og at det er ikke gitt at alle liker den. Jeg skulle gjerne skrevet en historie som bare er fin, men det er ikke bare hyggelig med laks.

 

Annonse