Finn Christian Skjennum. Foto: Gustav Erik Blaalid.

Vurderer rensefisk sammen med postsmolt

Njordsalmon AS vurderer å sette i gang med produksjon av rensefisk. Anlegget på Tjeldbergodden har fasiliteter som er disponible til formålet, og det kan samlokaliseres med smoltproduksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Njordsalmon AS er det eneste selskapet i Norge som driver smoltproduksjon, utelukkende i saltvannsfasen. Deres forretningsidé er å kjøpe inn 90 grams smolt, som er ferdig med ferskvannsfasen og skal over i saltvannsfasen. Disse settes ut i tanker på land, og blir til postsmolt.

- Vi begynner å få en del erfaring med produksjon av stor smolt, og merker at interessen er økende. De som har kjøpt smolt på 350 gram kommer tilbake og vil ha enda større smolt neste gang, sa daglig leder i Njordsalmon, Finn Christian Skjennum til kyst.no da vi besøkte anlegget tidligere i høst.

Skjennum la den gangen til at det kunne bli aktuelt å utvide produksjonssyklusen til yngelfasen, siden de hadde fasiliteter til rådighet.

Njordsalmon sitt anlegg på Tjeldbergodden. Selskapet er kommet lengst på produksjon av postsmolt i Norge. Nå vurderes rensefiskproduksjon ved samme anlegg.

- Vi har ikke gjort noen endelige beslutninger om dette ennå, men har planer for hvordan vi kan utnytte anlegget bedre, sier han til kyst.no.

I første rekke er det en eksisterende, men ubenyttet hall som kan egne seg godt for yngelproduksjon.

- Vi har også vurdert mulighetene for å sette i gang med produksjon av rensefisk, legger Finn Christian Skjennum til.  Njordsalmon må i tilfellet søke konsesjon for dette, noe han vurderer som realistisk.

- Dersom vi skal utvide smoltproduksjon, må vi bygge et resirkuleringsanlegg, noe som krever relativt store investeringer. Vi har også vurdert å drive yngelproduksjon av laks i samme bygg som rensefisk, men ingenting er avgjort, sier Finn Christian Skjennum til kyst.no