WWF gir grønt lys for ASC- laks

WWF melder at med deres helt nye app skal det være lett å velge miljøriktig fisk og skalldyr. - For oppdrettslaks er det fortsatt så store miljøutfordringer med produksjonen som må løses, at WWF ikke kan gi grønt lys. Oppdrettslaks som er miljøsertifisert etter ASC-standarden får derimot grønt lyst, skriver de på sine hjemmesider

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Mange har vært bekymret for om de kan spise arter som tunfisk, scampi eller oppdrettslaks med god samvittighet eller ikke. Med WWFs sjømatguide-app blir det mye enklere å undersøke dette og velge miljøriktig sjømat, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen i en pressemelding.

I sjømatguiden lister de opp de vanligste artene du finner i butikken og på restauranter i Norge og plasserer dem i grønn, gul og rød kategori. Alle artene i grønn kategori kan nytes med den aller beste samvittighet, mens WWF ber forbrukerne holde seg unna alt som står oppført i rød kategori.

Mellomkategorien gul er et «greit valg», men kan bety at arten er delvis truet av overfiske eller mangelfull forvaltning.

- Sjømatguiden oppfordrer forbrukere til å velge sjømat som er miljøstemplet med ASC for oppdrettsfisk eller MSC for viltfangede arter, eller til å velge arter som vi vet ikke er truet. Eksempler på god og bærekraftig sjømat er sei, torsk fra Barentshavet og blåskjell, sier WWFs fiskerirådgiver Fredrik Myhre.

De skriver at for oppdrettslaks er det fortsatt så store miljøutfordringer med produksjonen som må løses, at WWF ikke kan gi grønt lys. Oppdrettslaks er derfor satt i gul kategori, som altså er en mellom kategori mellom rødt og grønt.

- Oppdrettslaks som er miljøsertifisert etter ASC-standarden får derimot grønt lyst. ASC-sertifisert oppdrettslaks er foreløpig ikke veldig enkel å få tak i for den jevne forbruker, men store aktører sørger for en endring. IKEA er blant dem som nå kun selger ASC-sertifisert laks i sine butikker og restauranter, og Marine Harvest har forpliktet seg til å ASC-sertifisere all sin produksjon innen 2020, skriver de.

ASC er forkortelsen for Aquaculture Stewardship Council, som  ble grunnlagt i 2009 av WWF selv og IDH (Dutch Sustainable Trade Initiative) for å administrere globale standarder for ansvarlig havbruk. Standardene er utviklet av Aquaculture Dialogues, som også koordineres av WWF.