Dronefoto over smoltanlegget Foto: Astafjord Smolt.
Dronefoto over smoltanlegget Foto: Astafjord Smolt.

Astafjord Smolt satt ny rekord - satser videre på RAS

Smolt- og settefisk selskapet Astafjord Smolt har over doblet sin omsetning og driftsresultat på et år, og leverer rekordomsetning på 25,6 millioner. Nå satser smoltselskapet fullt ut på RAS-teknologi og bruker 100 millioner på utvikling på anlegget.

Publisert
Nøkkeltall for Astafjord Smolt for 2015 og 2014.
Nøkkeltall for Astafjord Smolt for 2015 og 2014.

Gratangen-selskapet kan i 2015 vise til en økt omsetning på 14,5 millioner og har dermed oppnådd rekordhøy omsetning på totalt 25,6 millioner kroner, fra 11 millioner i 2014.

Driftsresultatet økte også og gikk fra - 0,7 til 3,2 millioner, som tilsier en økning på 2,5 millioner.

Daglig leder Dagfinn Eidissen er fornøyd med resultatene, og sier til kyst.no at det har vært et godt år med økt produksjon og resultat. 

- Omsetningen steg med seks millioner fra 11 mill i 2014 til 17,0 millioner i fjor. I tillegg realiserte selskapet verdier for kr 8,5 millioner. Dette ga isolert sett en gevinst på kr 0,3 millioner, sier han til kyst.no.

Dagfinn Eidissen, daglig leder i Astafjord Smolt AS. Foto: privat.
Dagfinn Eidissen, daglig leder i Astafjord Smolt AS. Foto: privat.

- God trend

Smolt-sjefen påpeker at 2015-resultatene har satt nye rekorder for Astafjord Smolt.

- Selskapet er inne i en god trend, og det arbeides målbevisst med å forbedre produksjon og driften, legger Eidissen til.

- Hva kan du si om driftsresultatet deres? Der dere går fra minus til pluss.

- Det er svært positivt av vi har fått et positivt resultat. Det er bevisst arbeid som ligger bak, sier han kort.

Investerer i RAS for fremtiden

Selskapet er i gang med en investering på over kr 100 millioner, der det bygges en helt ny RAS avdeling med seks kar med samlet karvolum på cirka 3.500 m3.

- I denne avdelingen skal det produseres ca 3 millioner smolt opp til 250 gram. Avdelingen skal stå ferdig i mai 2017.  Til RAS avdelingen søker vi nå etter en produksjonsleder som skal være med på oppbygging og drive avdelingen, forklarer han. 

- I tillegg bygger vi hall over nåværende uteavdeling. Automatisk fôrtransport og dødfiskhåndtering.  Det bygges også ny service avdeling med kantine etc.  Dett vil bidra til å løfte Astafjord Smolt AS både for fisk og for vårt personell, legger han til.

Selskapet har ikke tatt ut noe utbytte i selskapet de siste fem årene, og de to største aksjonærene i selskapet er matfiskprodusentene Kleiva Fiskefarm (45 %) og Grantanglaks AS (45 %)

  • Astafjord Smolt har 17 ansatte og ble stiftet i 1990.
  • Selskapet har base på Foldvikneset i Gratangen.