Gå til innhold
Annonse
AQS
AQS

AQS «Tyr» er det siste tilskuddet til AQS-flåten. Fartøyet er bygget ved Fitjar Mek. Verksted as og allerede i full drift.

Skipper Tommy Moa (til venstre), operasjonssjef Stein Are Ystmark og matros og dykker Magnus Sundsfjord gleder seg til å ta i bruk den nye katamaranen, AQS
Skipper Tommy Moa (til venstre), operasjonssjef Stein Are Ystmark og matros og dykker Magnus Sundsfjord gleder seg til å ta i bruk den nye katamaranen, AQS "Tyr".

AQS «Tyr» er en katamaran bygd i stål. Den er knappe 15 meter lang og 10 meter bred, og plassen om bord er svært godt utnyttet. Den er bygget for alle typer oppdrag som forankring, fortøyning og andre typer serviceoppdrag for havbruksnæringen.

- Dette er et multifartøy, bygd på et solid og gjennomprøvd konsept fra Fitjar Mek. Verksted, sier operasjonssjef Stein Are Ystmark i AQS AS.

AQS Tyr er utstyrt med godkjente systemer for fortøyningsarbeid og slep. Det er montert siste versjon av sikkerhetsutstyr for fortøyningsarbeid fra SHM, samt 40 tonns vinsj fra Mjosundet med veieceller og frislipp.

- Fartøyet er spesielt godt egnet til ankerhåndtering og slep, men kan også brukes til andre typer oppdrag som for eksempel notskifte, ringvasking og avlusing, sier Ystmark.

AQS Tyr er godt tilrettelagt for dykking og ROV, med egne rom med utstyr på dekk slik at dykkercontainer ikke er nødvendig.

Det er lagt stor vekt på at mannskapet skal ha gode bo- og arbeidsforhold om bord. Til vanlig har båten et mannskap på tre, og det er tre lugarer om bord. De ligger på et annet plan enn styrhuset.

- Med denne investeringen øker vi kapasiteten, og står godt rustet til å møte etterspørselen etter fellesferien, sier prosjektleder Lena Einseth i AQS.

AQS AS har fra før 12 egne servicefartøy og drifter ytterligere to fartøy. Selskapet utfører serviceoppdrag for havbruksnæringa, og opererer langs hele norskekysten fra Hordaland til Finnmark.

Hoveddata

 

Mål

14,95 x 10 meter

Framdrift

2 x 500 hk Scania DI13

Kran

Palfinger 65002(M)G, 61,4 tm, 20,5 meter rekkevidde, 6,5 tonns vinsj
Palfinger 32002(M)G, 31,5 tm, 20,0 meter rekkevidde, 3,5 tonns vinsj

Vinsj

MB hydraulisk 40 tonn

Fortøyningssystem

SHM rekkemonterte taupinner, guidepinne og haikjeft 

 

AQS
AQS "Tyr" er et multifunksjoneltfartøy utrustet for alle typer serviceoppdrag innen havbruksnæringa