Gå til innhold
Annonse

Risnes Marine Craft, med base i Rosendal, leverte rett før påske Risnes-båt nummer 204, M/S “Egil” til Bolaks.

Annonse

Røkterbåten “Egil” er som alle de større båtene til Risnes bygget ved verftet PTS Ltd i Szczecin  i Polen. Det er ogsa verftet som står for innredningen av fartøyet.

Daglig leder i Risnes Marine Craft, Ronald Hellenes forklarer at den 14,99 meter lange og 9 meter brede båten er skreddersydd  av industridesigneren Melk Design AS. Glesvær Ship Design på Straume har fungert som skipstekniske konsulenter.

Røkterbåten “Egil” ble overlevert ved bryggen i Bergen rett før påske.  Foto: Andrea Bærland
Røkterbåten “Egil” ble overlevert ved bryggen i Bergen rett før påske. Foto: Andrea Bærland

- Vi har en designfilosofi om at det skal være 360 graders sikt fra styrhuset på båtene våre, forteller Hellenes, og påpeker at det blant annet er helt bevisst at det ikke er noen søyler eller annet som kan hindre sikten i styrhuset på båten. Det er Ertec i Tvedestrand som har lever tog installert vinduene i “Egil”.

Et annet viktig designelement er skillet mellom rene og skitne soner som er viktig i oppdrettsnæringen. Dermed er det første rommet man kommer inn i fartøyet en garderobe. Hellenes påpeker at det også er innvendig adgang til maskinrom. - Normalt er disse tilgjengelige gjennom en luke ute på dekk på denne typen fartøy, sier han. Fremdriften besørges av to 350hk Nogva Scania Di9. Thruster og manøvreringssystem kommer fra Petter’s Marine Hydraulics. Fartøyet har en servicefart på 10 knop.

Broen er utstyrt med navigasjonsutstyr fra Furuno Norge og skjermer fra Hatteland Display. Belysningen om bord er fra Norelco. På dekk finnes pk65002-kran fra Bergen Hydraulikk, dekksvinsj fra MB Hydraulikk og nokkevinsj fra Tenfjord Industrier.

Hoveddata

  • Navn: M/S ”Egil”
  • Rederi: Bolaks
  • Verft/bn: Risnes Marine Craft/PTS Ld/bnr 204
  • Lengde: 14,99 meter
  • Bredde: 9,0 meter
  • Dybde i riss: 2,70 meter
  • Mannskap: 4
  • Fartsområde: 4

I tillegg til funksjonalitet og god sikt har båtbyggeren fra Rosendal fokus på komfort.

– Disse båtene fungerer jo ofte også som et slags pauserom for de som jobber ute på merdene, så da er det viktig å kunne sitte godt, og det er hyggelig med et bra lydanlegg og tv, påpeker Hellenes. Det er også sovealkove slik at det er mulig å ta seg en hvil.