Dag Sletmo, senior sjømatanalytiker i DNB. Foto: Gustav Erik Blaalid

- Innovasjon vil gi ny vekst

Puerto Montt, Chile: - Innovasjon og ny teknkologi vil gi ny vekst for laksenæringen i Norge og globalt, mener analytiker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er sjømatanalytiker i DnB, Dag Sletmo som sier dette til kyst.no.

Torsdag holdt han et foredrag på et konferansearrangement i tilknytning til Aqua Sur-messen.

Sletmo pekte på faktorer som har gått, og fortsatt går i gal retning, men også faktorer som går i riktig retning. Når det gjelder de positive trendene så er det for Chile sin del at prisene i deres viktigste marked har gått betydelig opp det siste året.

For Norge sin del har næringen hatt rekordpriser lenge. For laksenæringen samlet sett er det nå tilnærmet full kapasitetsutnyttelse.

Forventet produksjonsutvikling i år er en reduksjon i Chile med 20%, Norge reduserer med 4%, UK reduserer med 2%, mens bare Færøyene og Canada øker med henholdsvis 4 og 2%.

- Vi vet at for hver prosent vi reduserer tilbudet, øker prisene med 3%, kommenterte Dag Sletmo.

Ny teknologi

- Hva skal til for å få ny vekst, spurte han retorisk.

- Det vi når ser av ny teknlogi er lovende. Bærekraft er nøkkelen til videre vekst. I Chile ser vi at bruken av antibiotika er et hovedproblem. En vaksine mot sykdommen SRS vil bli en "game changer" her.

Han pekte også på at utnyttelse av genteknologi kan bidra til å gjøre laksen til et enda mer effektivt husdyr. Han viste blant annet til utviklingen innen melkeproduksjon, eggproduksjon og kjøttproduksjon over tid der utbyttet har blitt flerdoblet per dyr.

- I tillegg tror jeg satsing på ny teknologi vil bli en viktig faktor. På dette området skjer det mye, konstaterte analytikeren, og viste til alle prosjektene som er lansert i forbindelse med søknadsrunden med utviklingskonsesjoner.

Produksjonskostnader

- Produksjonskostnadene i laksenæringen har de siste 10-12 årene gått opp, jevnt og trutt. Og produksjonskostnadene øker mest i Norge. Det er ingenting som tyder på at dette vil stoppe opp i nær fremtid. På litt lenger sikt tror jeg at denne økningen vil bremse, sa Sletmo.

Dersom man ser på forholdet mellom produksjonskostnadene i Chile og i Norge, er dette forholdet snudd på hodet. For 10 år siden var differansen stor i favør av Chile, nå er den stor i favør av Norge.

- Men er prisene bærekraftige, eller er laksen blitt en "cliffhanger", spurte han og minnet om at vi har mange eksempler på at andre råvaremarkeder har kollapset. Oljeprisen som kollapset uten at noen foutså det, var ett av de.