Forskere med soya-alternativ til fôrproduksjon
Den amerikanske industrien har kapasitet til å produsere flere millioner tonn per år.
Forskere fra Universitetet i Idaho har konkludert med at et bearbeidet biprodukt fra den amerikanske etanolindustrien kan brukes som erstatning for soyamel i fôr til atlantisk laks.
Forskerne gjennomførte et 12 ukers fôringsforsøk for å evaluere et fermentert maisprotein, og fant at det ikke påvirket vekst eller fôrutnyttelse av fisken negativt.
Fisk som ble fôret med maisproteinet hadde også økt totalt proteininnhold i kroppen.
I fôrforsøkene erstattet forskerne soya-mel i fôret til fisken med maisproteinet i prosentandeler på 25, 50, 75 og 100 %. En kontrollgruppe ble fôret med en standard soya-diett. Etter eksperimentet var den endelige vekten, vektøkningen og fôrutnyttelsen ikke signifikant forskjellig mellom de ulike fôrbehandlingene.
Blant resultatene kunne forskerne vise til en økning i totalt proteininnhold i kroppen hos fisken som ble fôret med fermentert maisprotein sammenlignet med kontrollgruppen, og det var signifikant høyere i fôret der 50 % av soyaen var erstattet med maisproteinet.
Les hele saken her på Kyst.no sitt engelske søsternettsted Fishfarmingexpert.com
eller les den vitenskapelige artikkelen om forsøket i Aquaculture.