Mark Powell er daglig leder ved Marineholmen RASlab, der stadig flere selskaper ønsker å få testet ut sin teknologi før det settes til liv i storskala.

Briten som vil ta knekken på smaken av geosmin

Marineholmen RASlab består av en stor hall på 400 kvadratmeter, med 12 små RAS-moduler som brukes til forskning, pilotstudier og utdanning med høy vitenskapelig kvalitet, og den er den eneste av sitt slag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Britiske Mark Powell er daglig leder ved Marineholmen RASlab, der stadig flere selskaper ønsker å få testet ut sin teknologi før det settes til liv i storskala. Han forteller til LandbasedAQ at de for tiden holder på med flere teknologiprosjekter.

- Det er veldig spennende å ha disse prosjektene gående, og businessen vår går veldig bra, forteller han.

Powell peker og forteller om de ulike filtrene som finnes i systemet, inkludert biofilteret med bakteriebrikkene som gjør det uønskede ammoniumet om til harmløst nitrat.

Test i småskala

Ny utgave av LandbasedAQ (nr 2) er tilgjengelig for lesing her.

Det er ikke billig å drive prosjekter på Marineholmen RASlab, men den store fordelen er at selskapene som tester ut sine prosjekter kan bruke flere av systemene som finnes på RASlaben, og man kan teste i småskala.

På Marineholmen jobber Powell og de andre ansatte med mange av de store, etablerte selskapene i havbruksnæringen. Samtidig er det mange start-up selskaper som benytter seg av selskapet. Mange fiskehelsestudenter tar også turen innom laben på Marineholmen.

- De kommer innom her som en del av deres praktiske opplæring, der de blant annet utfører fiskehelsevurderinger av fisken. Vi har også rundt tre eller fire masteroppgaver her i løpet av året. Vi har også hatt besøk av elever fra Austevoll vidregående skole, for å trekke frem noe.

Hovedformålet med Marineholmen RASlab forteller Powell er å sette til livs nye innovasjoner for landbasert oppdrett.

- Vi gjør mange ulike teknologiske og biologiske prosjekter. Første året hadde vi ni prosjekter, andre år 18 prosjekter, og i år har vi ca. 15 prosjekter, så vi har hatt rundt 45 prosjekter siden start, og alle er forskjellige.

Les hele saken her om hvordan Mark Powell ønsker å ta knekken på smaken av geosmin i siste utgave av LandbasedAQ nr 2 2022 (åpen).