Havfarm-prosjektet til Nordlaks er det største prosjektet så langt når det gjelder utviklingsløyver. Illustrasjon: Bennett

Ny type oppdrettskip for offshore lakseproduksjon

Nordlaks ønsker å investere milliarder i oppdrettsskip som kan få bukt med rømming, lakselus, arealkonflikter og utslipp. – Vi kan skape en ny æra i norsk havbruk, sier Inge Berg i selskapet til Blv.no

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Inge Berg og Nordlaks har sammen med nordnorske samarbeidspartnere jobbet lenge i all stillhet med ny teknologi for lukket produksjon av laks på skip. Nå er søknaden gått fra Nordlaks til Nærings- og Fiskeridepartementet om fire utviklingskonsesjoner for å sette i gang.

Skipet er 430 meter langt og 54 meter bredt og skal ligge på svai, forankret i bunnen med teknologiske løsninger fra offshoreindustrien. Ett slikt «skip» vil ha kapasitet for 10.000 tonn laks.

– Vi kaller det Havfarm, sier Inge Berg til Bladet Vesterålen.

Anleggene blir konstruert for å tåle ti meters signifikant bølgehøyde og kan heves fire meter i uvær. Selve havfarmen vil stikke ti meter ned i sjøen, og blir som ei stålramme for seks «bur» som er 50 x 50 meter store på overflata med 60 meter dype oppdrettsnøter. Ett slikt anlegg vil koste mellom 600 og 700 millioner kroner.

Når «skipet» ligger på svai, skal spredearealet for avfallsstoffene bli 27 ganger så stort som for vanlige merder, hele 472.000 kvadratmeter.

– Vi får ikke utslipp som gir grunnlag for økt bioproduksjon. Konstruksjonen beskytter mot ytre påvirkning så rømningsfaren blir minimal. Og vi regner med å holde lusa borte, sier Berg .

Havfarmen vil ha en fast bemanning på fem-seks mann som vil ha en egen boenhet om bord. Forankringsløsningen vil bli sugeanker, som er hentet fra offshore, og anlegget vil ligge i åpent hav, minst ti kilometer fra andre installasjoner.

– Vi bruker kjent teknologi fra oppdrettsnæringa, shipping og offshore. Dette kan vi gjennomføre. Vi har dyktige og engasjerte fagfolk med oss, og Norge har den beste kunnskapen på alle disse områdene, sier Berg til avisa.