Foto: Skretting

Skretting tar grep – tidlig innfarging

 Større smolt og kortere produksjonstid i sjø, har gitt produsentene tidstrøbbel for å oppnå riktig farge på laksefileten. Skretting gjør det nå mulig å starte innfarging før fisken overføres til mærer i sjø, melder de. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fordi det ikke har vært vanlig å pigmentere fisken før den settes i sjøen, utfordrer produksjon av stor smolt de tradisjonelle pigmentregimene i næringen, melder Skretting i en pressemelding.

Fagspesialist Liv Håland i Skretting forklarer at for ti-femten år siden var det ikke uvanlig å sette ut 40 grams smolt i sjøen.

- I dag er den gjerne mange ganger større. ­Produksjonstiden i sjøen kan bli opptil flere måneder kortere, og fisken har dermed mye mindre tid til innfarging enn tidligere, sier hun.

Laksekjøttets delikate rødfarge kommer naturlig fra astaxanthin. Laksen produserer ikke dette selv, og er avhengig av å få det tilført via maten den spiser.

– Og når fisken går en stadig større del av livstiden sin uten pigmenttilførsel, blir det mer utfordrende å få til god pigmentering, sier Håland.

Innfarging fra 3mm i landbasert oppdrett

Produktsjef Roar Sandvik lanserer nå fôr med 70 milligram astaxanthin i fôrpellet ned til 3 millimeter størrelse.

– Våre forsøk bekrefter hvor effektivt det er å starte innfargingen tidlig. Kost ­nytte-analysene viser dessuten at dette kun gir moderate ekstrakostnader for settefisk­produsentene og muligheter for kostnadsbesparelser hos matfiskprodusentene. Vår nye strategi er relatert til størrelsen på fisken og ikke hvor produksjonen finner sted, sier Sandvik.

Redusert risiko og økt fleksibilitet

– Tidlig innfarging er en rimelig måte å sikre at fisken har riktig farge og gir økt fleksibilitet om du må slakte før oppsatt plan. I tillegg har forsøk vist at tidlig innfarging med høyt astaxanthin gir jevnere farge, avslutter Håland.