«Marine Donut» er designet med tanke på norske fjorder, men kan også plasseres på eksponerte lokasjoner. Dette gir muligheter til å ta i bruk areal som per i dag ikke er i bruk til havbruksformål. Foto: ØDP.

Marine Harvest har søkt om 54 600 tonn økt biomasse

Med fem ulike konsepter og 70 omsøkte tillatelser topper Marine Harvest søkerlisten, både innen antall konsepter og volum for utviklingstillatelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har søkt om 70 utviklingstillatelser innen eksponert undervannsoppdrett, generell undervannsoppdrett, lukket merdteknologi, flytende lukket enhetet, og lukkede bulkskip. De omsøkte tillatelsene tilsvarer en biomasse på svimlende 54 600 tonn.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland fra Marine Harvest viser til at det totalt er søkt om 898 utviklingstillatelser, og at Marine Harvest sine 70, tilsvarer i underkant av 8 prosent av dette.

 

- Det er vanskelig å si nå hvilken teknologi som faktisk vil lykkes i å løse utfordringene næringen står overfor. Derfor ønsker vi å prøve flere ulike teknologier, sier Hjetland til kyst.no.

- Vi har bevisst valgt konsepter som svarer på alle tildelingskriteriene for utviklingstillatelser, fordi vi i likhet med regjeringen ser behovet for utvikling av teknologi som faktisk kan gjøre vår produksjon mer bærekraftig, legger han til.

- Tenker dere det er realistisk å få gjennom 54 600 økt MTB i de omsøkte tillatelsene?

- For de  ulike konseptene har vi søkt om det tallet tillatelser vi mener er nødvendig for å realisere prosjektene. Det varierer fra konsept til konsept hva som må til for å gjennomføre fullskala prøveproduksjon.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest. Foto: Pressefoto/MH.

Nest størst  volum

De står også for søknaden med nest størst omsøkt volum på deres siste konsept "AquaStorm", som omtales som en «offshore subsea production». Her søker de 36 tillatelser med en samlet MTB på 28 080 tonn. I disse dager søkes det patent på denne løsningen, og konseptet ønsker de å legge til Trøndelag, og omsøkt volum er bare slått av Pure Atlantic som søker om 46 tillatelser og MTB på 35 100 tonn for konseptet "Laks i skip".

Ny behandling av subsea- system

Selskapet har også søkt på nytt om seks tillatelser (4 680 tonn), på konseptet "Beck-cage", som de ønsker lokalisert i Sør-Trøndelag. Her fikk de først avslag på konseptet fra Fiskeridirektoratet, men Nærings- og Fiskeridirektoratet har bedt de behandle søknaden på nytt da det er tilkommet ny informasjon. Konseptet er imidlertid nå nummer 40 i søknadsbunken.

Lukkede konsepter

Det har også søkt åtte tillatelser (6240 tonn) på "Marine Donut" som de omtaler som heldekkende, lukkede enheter og vil plassere disse i Nordland. Denne er nummer tre på søknadslisten.

Oppdrett i lukkede enheter i bulkskip har de søkt seks tillatelser for (4680 tonn). Dette konseptet Sogn og Fjordane.

Selskapets første omsøkte konsept "Egget", som går på lukket merdteknologi ligger i disse dager på Nærings-og Fiskeridepartementets bord, da de fikk innvilget fire (3120 tonn) av 14 (10 920 tonn) omsøkte konsesjoner. Marine Harvest mener de trenger alle 14 for å realisere konseptet, som er tiltenkt lokaliteter i Hordaland og Sogn og Fjordane.