Nå klekkes det i høyden

Klekkeriene må i takt med oppdrettsnæringens vekst klekke flere og flere lakseegg. Men mange har begrenset med plass. Men bare i bredden. Ikke i høyden.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av Pål Mugaas Jensen
På sine salgsrunder på klekkeri og settefiskanlegg møtte daglig leder i Alvestad Marin AS, Runar Alvestad til stadig hjertesukk over at klekkeavdelingen tok altfor stor plass. Dagens systemer består så å si utelukkende av bakker i en høyde. Fra bla regionleder Ørjan Tveiten i Marine Harvest kom det et ønske om det var mulig å utvikle et nytt klekkesubstrat og noe som kunne redusere plassen. Dermed gikk Alvestad i gang med å klekke ut en plan for hvordan dette kunne løses. Resultatet ble et klekkesystem der klekkebakkene står i høyden. Nytt klekkesubstrat medfører i tillegg at man får en bedre hygiene og vekstvilkår for plommesekkyngelen.
Plassreduserende og arbeidsbesparende
– Systemet vi utviklet er et kompakt klekkeri med større kapasitet, bedre kontroll og lettere håndtering under klekkeprosessen, sier Alvestad.
Hos Marine Harvest sitt settefiskanlegg på Kvingo i Hordaland har man allerede tatt i bruk dette klekkesystemet, og man er såre fornøyd. Inne på et rom bare litt større enn et barneværelse har de montert åtte system som hver opptar vel en kvm plass. Hvert klekkesystem har åtte etasjer og kan klekke ca 360 000 lakseegg. Det betyr at på ca 4 m2 kan man klekke ca 1 million yngel, noe som ved tradisjonelle systemer trenger ca 120 m2 plass.
– I dag produserer vi ca 2,5 millioner yngel her på Kvingo. Vi har søkt om tillatelse til å øke til fem millioner. Her vi har anlegget vårt har vi rett og slett ikke plass til å skulle utvide klekkeriet vårt. Derfor er dette midt i blinken for oss, sier driftsleder Helge Daae.
Alvestad forteller at man i utviklingen av klekkesystemet la vekt på å utforme systemet slik at rogn og klekket yngel får optimale forhold med hensyn til strømforhold og god vannkvalitet. Vannet går oppstrøms i klekkeseksjonene, slik at rogn og plommesekkyngel ligger stabilt. Systemet har separat vanntilførsel med rotameter for regulering av ønsket vanntilførsel for hver av de 16 seksjonene i systemet.
Gir forbedringer
Det nyutviklete klekkesubstratet er utviklet med tanke på at yngelen skal ligge stabilt for å hindre plommesekkavsnøring og unødig bruk av energi. En annen viktig egenskap er at det skal være lett å rengjøre og sørge for god vanngjennomstrømming.
– Det mest brukte substratet i dag, Astroturf er flott så lenge alt går bra. Men får man først litt dødelighet, er renholdet tungvint, slik at det lett blir enda mer problemer, sier Alvestad.
Han viser også til undersøkelser Havbruksinstituttet har gjort for dem som viser at yngel som er klekket på den nye typen substrat er opp til 30 prosent større i vekt ved startfôring.
Et annet viktig moment som Helge Daae påpeker er at klekkesystemene gir en varierende høyde å jobbe i.
– Det er bra for de ansattes rygger, sier han.
Triver nøye uttesting
Ved klekkeriet på Kvingo har man i dag tre rogninnlegg i året.
Til nå har man brukt det tradisjonelle systemet på det meste av eggene, og prøvet ut klekkesystemet i det små. Nå ved sesongens andre innlegg i januar blir situasjonen motsatt.
– Vi vil fortsatt ha noen egg igjen på tradisjonell klakkebakke for å kunne sammenligne, men for oss er nok det nye systemet framtiden, sier Helge Daae.