Konsernsjef Olav-Andreas Ervik i Salmar mister åpenbart ikke nattesøvnen av at man måtte se på de høye lakseprisene i andrekvartal uten at man fullt ut fikk ta del i prisfesten.

Lavere kontraktsandel kunne løftet Salmar enda mer

Salmar fikk et solid kvartalsresultat, men det kunne vært enda bedre. Høy kontraktsandel snøt dem fra å skumme fløten av de aller høyeste lakseprisene i kvartalet. – Helt normalt og en del av vår virksomhet, parerer konsernsjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Samlet operasjonelt driftsresultat (EBIT) for driften i kvartalet endte på 878,6 millioner kroner, mot 983,0 millioner kroner i samme periode i fjor. 

Samlede driftsinntekter endte på 2,9 milliarder kroner i kvartalet, som er på samme nivå som i 2. kvartal 2017. Slaktevolumet var 34 000 tonn, mot 35 000 tonn i andre kvartal 2017.

Gjennomsnittlig laksepris (NASDAQ) var 68,81 kroner per kilo i kvartalet, opp 0,98 kroner per kilo fra samme periode året før.

SalMars samlede driftsresultat per kilo ble på 25,80 kroner i kvartalet, en nedgang på 2,31 kroner per kilo fra samme periode 2017.

- Den positive biologiske utviklingen for SalMar fortsatte også i andre kvartal, og resultatet drives av kostnadsforbedringer og nok et kvartal med høye laksepriser. Imidlertid fungerer markedet slik at en andel av laksen selges på lange kontrakter til fast pris. I dette kvartalet har om lag 45 prosent av volumet blitt solgt med en prisoppnåelse som har ligget lavere enn de rekordhøye spotprisene, sier konsernsjef Olav-Andreas Ervik i SalMars kvartalsmelding.

- Slike utslag er normale og en del av vål virksomhet, understtreker han.

- God fiskehelse og fiskevelferd er grunnleggende for alle våre strategiske og operasjonelle beslutninger. Med dette som basis, søker vi kontinuerlig nye metoder og løsninger som kan bidra til å utvikle og sørge for fortsatt bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen. Vår visjon er å drive produksjon av laks på laksens betingelser. Vi har allerede investert over 700 millioner kroner i Ocean Farm 1, og har nylig inngått et strategisk samarbeid om Smart Fish Farm, et utviklingsprosjekt som kan bringe havbasert oppdrett ytterligere ett steg videre, sier Ervik videre.

Segment Midt-Norge

I segment Midt-Norge har den biologiske utviklingen gjennom kvartalet vært god. Kostnaden på slaktet biomasse har vært synkende gjennom perioden. Siste rest av fisk satt i sjøen høsten 2016 ble slaktet ut i april.

- Resterende del av slaktevolumet er fisk satt i sjøen våren 2017. Denne produksjonen har fortsatt den positive utviklingen og slaktes med en produksjonskostnad som er lavere enn foregående generasjon.

Segment Nord-Norge

Segment Nord-Norge opplevde økte kostnader i andre kvartal, hovedsakelig som følge av lusekostnader.

- Høy snittvekt sammen med gunstig slakteprofil gjennom kvartalet bidro på den andre siden til god prisoppnåelse, skriver selskapet.

Det er ventet et relativt lavt slaktevolum for segmentet i tredje kvartal 2018.

- Lavere volumer vil kunne påvirke de faste enhetskostnadene, og SalMar venter flat kostnadsutvikling fra andre til tredje kvartal for segmentet.

Salg- og prosessering

Resultatet for salgs- og prosesseringsaktivitetene viser et underskudd på 150 millioner kroner i kvartalet, som skyldes at rundt 45 prosent av slaktevolumet ble solgt på kontrakter til priser godt under den høye spot-prisen i kvartalet.

- Driften for både slakteri og videreforedlingsaktivitetene har vært god, og økte volumer har bidratt til økt kapasitetsutnyttelse og bedret driftseffektivitet.

Kontraktsdekningen for tredje kvartal 2018 ligger per 23. august på rundt 35 prosent.

- Basert på anslag over stående biomasse ved utgangen av andre kvartal 2018, er det for hele 2018 ventet økning i det globale tilbudet av atlantisk laks på inntil seks prosent. Kombinert med forventninger om god etterspørsel, indikerer dette et balansert laksemarked med utsikter til fortsatt god inntjening, skriver de.

SalMar forventer å slakte rundt 143 000 tonn i Norge i 2018, fordelt på 100 000 tonn i segment Midt-Norge og 43 000 tonn i segment Nord-Norge. I Norskott Havbruk (Scottish Seafarms) og Arnarlax er det i 2018 ventet et slaktevolum på henholdsvis 26 000 tonn og 6 700 tonn.