Sisomar har en tillatelse til produksjon av 12 millioner smolt og et fôrforbruk på 2.200 tonn i året. Foto: Sisomar

Øker snittvekten med ny tillatelse

Med ny tillatelse har Sisomar muligheten for å kunne øke snittvektene i produksjonen, noe som også gjenspeiler seg i større snittvekt i år i forhold til i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Jon Meisfjord er daglig leder i settefiskselskapet Sisomar. Han kan fortelle til Kyst.no at produksjonen i anlegget går bra.

- Vi ligger på en stabil FF 0,83, smoltutbyttet ligger på 85-88 % fra innlagt rogn til levert smolt og økonomisk ser det ok ut, forklarer han.

Selskapet er revidert etter GlobalGAP standarden. En uanmeldt revisjon i oktober ga 0 funn, noe som tilsier at det driftes godt etter IK-systemet. I tillegg har de fått gjennomført revisjon etter NS9416 og fått TG1 på anlegget som viser at dokumentasjonen på anlegget som har vært bygget ut siden 2008 til i dag er god.

Større snittvekt i år

Meisfjord forteller at de har satt produksjonsplanene og leverer en fast produksjon til eierne deres med hensyn til smolt av ulike størrelser til ulikeS tidspunkt.

- Hvor stor kapasitet har anlegget idag?

- Anlegget har pr i dag 14.500 kubikk karvolum, det er i første rekke tetthet som begrenser en ytterligere økning i snittvekter, forteller han.

Sentralt i år er at selskapet har fått på plass ny akvakulturtillatelse. Den gamle tillatelsen var på 9 millioner smolt og 1.400 tonn fôr per år, mens den nye tillatelsen er på 12 million smolt og 2.200 tonn fôr / år.

Renseanlegget deres er forberedt på 2.200 tonn fôr per år, noe Meisfjord sier fungerer meget godt og det produserer 90 prosent tørt slam relativt uproblematisk.

- Med ny tillatelse har vi mulighet for å kunne øke snittvektene i produksjonen som også gjenspeiler seg i større snittvekt i år i forhold til i fjor, fastslår han.

Vil øke karvolum

Begrensningene innenfor tetthet gjør at Sisomar har standardisert en produksjon med snittvekt mellom 250-350 gram på «stor» smolt og 125-225 gram på normal smolt. De tester nå ut om hvor mye tetthet i produksjonen på settefiskanlegget gir opp mot produksjonen på sjø.

Daglig leder Jon Meisfjord er fornøyd med ny tillatelse som gjør at de kan øke snittvekten på smolten. Foto: Sisomar

- Det kjøres en test i hall F nå hvor 4 kar har halvert antallet i forhold til plan og følgelig halv tetthet ved levering, smolten skal leveres i midten av desember, og vi er spente på resultatet.

For å kunne øke snittvektene ytterligere arbeider Sisomar med konkrete prosjekter for en økning i karvolum for å øke snittvektene på smolten. Settefiskanlegget deres består av 10 ulike smittemessig adskilte avdelinger. Anlegget er delt i to hvor hver halvdel har eget klekkeri, startfôring, påvekstavdelinger samt egen sorterings og vaksineringsstasjon.

Produserer mer

Produksjonen av normal vår og høstfisk hos Sisomar foregår i hall A, B, C og D. Kapasiteten for denne smoltproduksjonen er på 2,5-3 million vår og likt antall høstfisk, og snittvekter bestemmer antallet produsert.

I år har selskapet levert ca 2,9 millioner høstfisk med en snittvekt på 125 gram, og ca 2,6 millioner vårfisk med en snittvekt på 212 gram. Foto: Sisomar

I år har selskapet levert ca. 2,9 millioner høstfisk med en snittvekt på 125 gram, og ca. 2,6 millioner vårfisk med en snittvekt på 212 gram.

Produksjon av «stor» smolt foregår i hall E, F og G, og siste del av vekstfasen gjøres i hall F på 15 ppm sjøvann.

Så langt i år har selskapet produsert 3,05 millioner individ med snitt på 267 gram.

- Det skal i tillegg leveres en million individ med snittvekt 250 gram medio desember i år, forteller daglig leder.

Endret utsettsmønster

Vårsmolt som er produsert hos Sisomar. Foto: Sisomar.

I fjor leverte de ca. 8,5 million smolt med snittvekt på 188 gram, en brutto tilvekst på 1650 tonn smolt og et fôrforbruk på 1380 tonn (FF 0,835).

I år er prognosen deres en levering av 9,45 million med snittvekt 205, en brutto tilvekst på i underkant av 2000 tonn og et fôrforbruk på 1.650 tonn (FF 0,83).

- Produksjonen av smolt er planlagt til ca 9 million / år, bakgrunnen for et høyere antall i år er endring i utsettsmønster hos en av eierne som ønsker å ta «stor» smolt i desember i stedet for januar. I år får de smolt både i januar og desember som justerer opp antallet, forteller Meisfjord avslutningsvis.