En Ace Aquatec-maskin for bedøving av fisk er i bruk hos Swiss Alpine. Foto: Ace Aquatec

Ace Aquatec nominert til innovasjonspris

Ace Aquatec har laget en teknologi som ved hjelp av elektriske støt bedøver fisk og gjør den bevisstløs før den forlater vannet. Nå er de nominert til innovasjonspris under Aqua Nor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aqua Nor viser til at det i tradisjonelle systemer tas fisken ut av vannet før den gjøres bevisstløs. Etter at fisken er pumpet ut av vannet som de lever og trives i, sendes de til bedøving med pneumatiske, mekaniske eller elektriske apparater. Utfordringene med slike metoder er mange:

  • Problemer med fisk av forskjellig størrelse – noen fisk bedøves ikke riktig.
  • Fisken stresses og kortisol slippes ut i kroppen, noe som forringer kvaliteten på fiskekjøttet.
  • Det er en grense på hvor mange fisk som kan bedøves på kort tid – ofte bedøves én og én fisk.
  • Systemene er ofte mekaniske – og krever dermed reservedeler og mye vedlikehold.
  • Når et system består av mange forskjellige mekaniske deler er det mye som kan føre til driftsstans.

Ace Aquatec hevder at de har funnet løsningen på alle disse problemene – og bruker spesielt mye tid på å snakke om fiskehelse og human bedøving og avliving av fisk.

- Vi så at oppdrettere måtte gjøre kompromisser på effektivitet og human bedøving. Vårt system bedøver 100% av fisken, hver gang. Det bedøver også fisken i sjøvann, så de ikke stresses før de blir bevisstløse. Noen slaktemetoder gjør at fisk dør over lengre perioder med tid – og vi ville forbedre denne prosessen for både havbruk og fiskebåter, og for alle arter, inkludert skalldyr, sier adm. dir. Nathan Pyne-Carter, pressemeldingen.

Det påpekes at det finnes andre elektriske alternativer på markedet. Men ingen andre kan tilby bedøving av fisk før de pumpes ut av vannet på sin vei mot slaktelinja. Det er vanlig at elektriske bedøvingsapparater brukes etter at fisken ligger på det tørre samlebåndet på vei til bløgging og slakt.

10 års utvikling

Det har tatt ingeniørene på Ace Aquatec nesten 10 år å perfeksjonere den elektriske spenningen. De dokumenterer at både at fiskens kjøtt og skinn ikke skades, og at fisken er 100% bevisstløs før bløgging og slakting.

- Vi er ikke bekymret for at noen kopierer teknologien på en god stund ennå. Dette er presisjonsarbeid, og det å finne de riktige innstillingene og utstyret er ekstremt vanskelig, sier Pyne-Carter.

Mange bruksområder

Markedet for Ace Aquatec kan virke nærmest ubegrenset. Siden teknologien fungerer uavhengig av størrelsen på fisken er den også overførbar til andre fiskearter enn bare laks og ørret, slik som torsk, yellowtail snapper, havabbor, piggvar og kveite. Og, på en lavere strøminnstilling, kan systemet bruke som bedøvelse ved vaksinering. Det har også blitt tilpasset bedøving av skalldyr og reker.

Systemet har egentlig bare en begrensning når det kommer til hvor mange fisk som kan bedøves; effektiviteten til pumpesystemet som pumper fisk ut av merden.

- Vi synes det er veldig spennende å bli nominert til Innovasjonsprisen. En slik anerkjennelse fra et prestisjetungt organ, og i selskap med så fantastiske selskaper som vi er nominert med, er en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig og noe vi setter pris på. Vi skylder vår største takk til kundene våre. De har hjulpet oss med å finpusse og videreutvikle teknologien hele veien fra tegnebrettet. Det ferdige produktet er hverken mer eller mindre enn et uttrykk for hva kundene har fortalt oss at de trenger.