Illustrasjonsbilde av oppdrettsanlegg. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Evaluerer behandlingssesongen for AGD

- Det kan være en avveining mellom å behandle tidlig og å oppnå langvarig effekt, sier Barbo Rimeslaatten Klakegg fagleder for fiskehelse i Åkerblå til kyst.no. Hun forteller også at de som velger H2O2 for å behandle, gjerne gjør det for å skåne rensefisken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Klakegg opplyser at Åkerblå stilte den første AGD-diagnosen på Nordmøre midt i august.

- Det har i ettertid blitt utført behandling av i underkant av 40 lokaliteter i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Over halvparten har vært med ferskvann i brønnbåt og det har også blitt brukt hydrogenperoksid i merd i mange tilfeller, sier hun til kyst.no

Faglederen er klar på at personellet ute på lokalitetene har stort fokus på å avdekke AGD på et tidlig tidspunkt.

-  Og det har vært stort fokus på opplæring av personell og på å følge med på AGD-utviklingen. Åkerblå er nå i gang med å evaluere årets behandlingssesong med tanke på om behandling har blitt gjennomført på riktig tidspunkt og en vurdering av effekt over tid.

Barbo Klagegg. Foto: Privat.

- Det kan være en avveining mellom å behandle tidlig og å oppnå langvarig effekt, eller å avvente temperatur-og AGD-utvikling for kanskje å unngå en behandling og belastningen som følge av håndteringen som er knyttet til behandlingen, legger hun til.

Generelt vil de anbefale at en ikke venter lenge med behandling når en får påvist gjellesykdommen tidlig i sesongen.

- Da bør en forberede seg på behandling på et tidlig tidspunkt. Tidlig behandling gir bedre effekt og det går lengre tid før en opplever ny forverring. Senere i sesongen, når vanntemperaturen synker, kan en tillate seg å vente og se an situasjonen noe lengre.

Rensefisk går tapt

Hun viser til at en viktig motivasjon når oppdretter har hatt et ønske om å bruke hydrogenperoksid (H2O2), har vært å redusere håndteringen av fiskegruppene samt å unngå at rensefisken blir utsatt for ferskvannsbehandling.

- En forsøker å fiske ut rensefisk i forkant av ferskvannsbehandling, men resultatet blir aldri at en klarer å fiske ut 100% av rensefisken og noe rensefisk vil gå tapt i ferskvannsbehandlingen.

I tillegg er det et aspekt at utfisket rensefisk også vil være påvirket av amøben.

- Vi har også erfart et AGD-utbrudd i et anlegg som leverer rognkjeks, opplyser hun.

- Effekt av både ferskvann og H2O2

Fiskehelsetjenestens erfaring er at en har noe bedre effekt av behandling mot amøbene med ferskvann.

- Men at også hydrogenperoksid i hovedsak har gitt tilstrekkelig effekt mot AGD og at en ikke har trengt å gjennomføre gjentatte behandlinger i løpet av sesongen etter bruk av H2O2.

Hun viser så til at det behandles med relativt lave konsentrasjoner og kort holdetid og at en ikke har opplevd hendelser med forøket dødelighet i etterkant av behandling relatert til bruk av H2O2.

- Vi har ikke inntrykk av at vi har sviktende behandlingseffekt mot AGD, konstaterer faglederen.