John Costantino og Tony Chen i Manolin. Foto: Manolin
John Costantino og Tony Chen i Manolin. Foto: Manolin

Skal automatisk varsle om pasteurellose, CMS og AGD

Dataanalyseselskapet Manolin kunngjorde i dag en ny tjeneste som automatisk varsler oppdrettere om ikke-meldbare sykdommer i deres område.

Publisert Sist oppdatert

- Utbrudd av disse sykdommene vokser og utgjør en stor trussel for industrien. Vi er glade for å kunne la oppdrettere umiddelbart dele kritisk sykdomsinformasjon i et sikkert oppdrettsnettverk. Dette vil gi mer tid til å planlegge biosikkerhetstiltak på lokalitetene som kan minimere virkningen av disse sykdommene for området og hele bransjen, sier Tony Chen, administrerende direktør i Manolin.

Manolins data fra bransjemedlemmene viser at ikke-meldbare sykdommer forårsaket færre enn 1 % av den totale dødeligheten fra 2012 til 2016, men økte til 10 % i 2019 og 9 % i 2020. Så langt i 2021 har ikke-meldbare sykdommer utgjort 7 % av totale rapportert dødelighet.

Ifølge en rapport fra Norsk veterinærinstitutt 2020, "The Health Situation in Norwegian Aquaculture", er antallet lokaliteter som er diagnostisert med CMS mer enn tredoblet mellom 2010 og 2020, fra 49 til 154. Den årlige undersøkelsen blant fiskehelsepersonell og Mattilsynets inspektører fant at CMS ble ansett som det viktigste dødelighetsrelaterte problemet hos oppdrettslaks i 2020. Det har også vært en bekymrende økning i utbrudd av pasteurellose siden 2017.

- Vi er begeistret for denne oppdateringen, og mener det er et betydelig skritt i sykdomshåndtering for næringen. For oss betyr det å ha en sikker måte å dele relevant sykdomsinformasjon i nettverket på, slik at vi har mer tid til å forebygge sykdommen og samtidig lar andre i området gjøre det samme, sier Kristian Botnen, administrerende direktør i Lingalaks.