Amøbegjellesykdom (AGD). Foto: Veterinærinstituttet.

Oppsummerer AGD-sesongen

- AGD-situasjonen er nå på hell og gjelleforandringene er på retur på mange lokaliteter. Likevel har det vært flere behandlinger i Møre og Romsdal/Trøndelag, skriver Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressemelding skriver de at amøben Paramoeba perurans som gir amøbegjellesykdom (AGD), er i november påvist ved RT-PCR en rekke steder langs kysten, men vi er fremdeles ikke kjent med positive funn fra Nordland og nordover.

I Hordaland og Rogaland er det fremdeles minst ti lokaliteter som har en diagnose basert på aktiv gjellescore, histologi og amøber i direkte utstryk. Imidlertid er gjellescorene lavere enn i oktober og det er tegn til avheling. Også denne måneden er en lokalitet er behandlet (hydrogenperoksyd), men også nå primært for lakselus.

- I etterkant av forrige innrapportering har det i Sør-Trøndelag vært utført behandling av to lokaliteter V16, en med ferskvann og en med H2O2. I Møre og Romsdal er det behandlet seks lokaliteter V16, en med ferskvann, tre med H2O2 og hos to lokaliteter er enkelte merder behandlet med H202 og andre merder med ferskvann. Det er også behandlet 10 lokaliteter i H16 generasjonen, seks av disse med ferskvann og fire med H2O2. Det registreres nedgang i aktiv gjellescore på flere lokaliteter.

I løpet av sesongen er fire lokaliteter behandlet to ganger, to av disse behandlet med ferskvann ved første behandling to med H2O2 ved første behandling. Ved gjentatt behandling valgte tre å behandle med ferskvann, mens en lokalitet brukte H202 også ved gjentatt behandling.

Veterinærinstituttet takker Åkerblå AS, FoMas – Fiskehelse og Miljø as, PatoGen Analyse AS, Labora  AS og kollegaer ved Veterinærinstituttets diagnostiske laboratorier for informasjon til denne oppdateringen.

Les også: