Ved havna i Tromsø har de brukt oppdrettslys. Foto: JM Hansen.

Nytt samarbeid om leveranser til havbruksnæringen

Selskapet JM Hansen måtte til Australia for å finne lys med høy nok kvalitet for bruk i havbruksnæringen. Nå har de stiftet samarbeid med Ahlsell for lagerføring og levering av disse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nylig signerte de to selskapene kontrakt på at Ahlsell skal lagerføre og distribuere lysene fra JM Hansen.

Ahlsell har levert produkter som eksempelvis antistatiske fôrslanger til havbruksnæringen de siste tre årene. Torbjørn Johnsen salgssjef fra Ahlsell Norge forteller til kyst.no at samarbeidet er en naturlig vei å gå for å nå deres mål om å være totalleverandør innen for elektronikk og belysning til næringen.

 - I dag er vi komplett innen for rør, slanger, klær og HMS utstyr men vi har savnet belysning av høy kvalitet og brukervennlighet til matfisk. JM Hansen er en solid bedrift med mange års erfaring innen for det maritime og havbruksnæringen. Vi er veldig fornøyd med å ha inngått samarbeid og ser frem til en spennende tid fremover, sier Johnsen.

Også JM Hansen synes å være svært fornøyde med at de nylig undertegnet kontrakt for samarbeidet.

- Dette er et spennende samarbeid som betyr at man i større grad når hele markedet. Vi som bedrifter vil også dra nytte av hverandre og får en god salgsstøtte, sier Jostein Pettersen  fra selskapet til kyst.no.

Torbjørn Johnsen fra Ahlsell med LED-lys. Foto: Ahlsell.

Fant lys i Australia

Pettersen jobber som drifts- og utviklingsdirektør i JM Hansen og forteller at de i årevis var på jakt etter lys av høy kvalitet for bruk i havbruksnæringen.

- Det har vært gjennomgående at lysene ikke har vært av teknisk god nok kvalitet, og etter mange års søk etter det optimale lyset inngikk vi en avtale med en stor familie eid fabrikk i Australia.

Han påpeker at lysene ble testet grundig ute hos kunde og resultatet var så bra at de fylte opp lagrene våre, og alt ble solgt ut på kort tid.

- Vi ser at samarbeidet med Ahlsell vil medføre at vi får tilgang til en mye større lagerbeholdning slik at vi kan levere lysene umiddelbart til kunde. For å være sikker på at de fungerte som vi ville, har vi i en generasjon nå hatt lysene i drift på en lokalitet i Finnmark og en i Nordland. Dette har gått kjempefint med gode tilbakemeldinger. Den ene røkteren fortalte at ved bruk av lysene kunne han se bunnen av merden for første gang, opplyser Pettersen til kyst.no.

- Full oversikt

- Fordelene med å bruke disse lysene sett imot de som allerede er på markedet skal være flere, ifølge Pettersen.

Lysene er LED lys på 600 watt som er svært kompakt samtidig som de har en robust konstruksjon.

- Dette medføre at en forenkler prosessen med utlegging og innhenting av disse. Vi har så langt ikke registrert en eneste reklamasjon.

- Vi har også en av landsdelens største automasjonsavdeling som utvikler mange løsninger til havbruksnæringen, påpeker han. 

Jostein Pettersen. Foto: JM Hansen.

Eksempelvis kan man få dimming på lysene via en kalenderstyring, en kan videre logge systemet for feil, oksygen, strøm og temperatur og ikke minst fjernstyre viktige funksjoner.

- En funksjon som vi nå tester ut er å benytte lysene til å trekke laksen under lusebeltet slik at du kun blir hentet opp til overflaten i forbindelse med foring, forklarer han.

De har også designet et intelligent strømnett (plug the power) som sikrer forsvarlig og driftssikker leveranse med nok effekt ut på hver merd.

- Alle komponenter er merket med unike koder, så skulle uhellet være ute er det bare å ringe å oppgi koden så sender vi et identisk produkt tilbake til kunde og tar den andre inn til reparasjon.

- Jeg har sett de fleste lysløsningene som er i markedets og jeg vil uten tvil si at dette er markedets beste, konkluderer Pettersen.