Fôr som inneholdt mel av krill ga gode resultater i den nye studien.

Kan styrke laksens overlevelse og vekst i overføringsfasen

Ny forskning indikerer at krillmel i foret kan øke sjansen for at laksen overlever overføringsfasen og bidra til større vektøkning.

Publisert Sist oppdatert

En ny studie viser at fôr som inneholder krillmel kan hjelpe laksen gjennom en av de mest utfordrende fasene i livssyklusen: overgangen fra ferskvann til sjøvann.

Studien, som er gjennomført av Skretting i samarbeid med Aker QRILL Company, er den første studien på effekten av krillmel fra et kommersielt feltforsøk under overføringsperioden til sjøvann. Det skriver selskapene i en pressemelding.

Viktig fase for lakseoppdrett

Overgangen til sjøvann er en kjent flaskehals i lakseoppdrett. Denne fasen kjennetegnes av redusert appetitt, osmotisk stress, økt sykdomsrisiko og høyere dødelighet. 

Bransjetall viser at en stor andel av dødelighet skjer i løpet av de første månedene i sjøen, noe som skaper utfordringer både for økonomi og dyrevelferd.

– Ved å kombinere Skrettings fôrekspertise med QRILL Aquas påviste ernæringsmessige fordeler, kunne vi teste under reelle oppdrettsforhold. Dette er et godt eksempel på hvordan samarbeid kan utvikle gode løsninger for bransjen, sier Kjetil Berge, FoU-leder i Skretting.

Studiedesign og resultater

Det 116 dager lange forsøket, utført på et lakseanlegg i Harstad, sammenliknet et kommersielt fôr som inneholdt 15 % fiskemel mot et med 10 % krillmel (QRILL Aqua) som reduserte en tredjedel av fiskemelet.

Hovedfunn:

  • Laks som fikk krillmelfôr spiste 3 % mer fôr
  • De hadde 22 % lavere dødelighet (0,49 % vs. 0,63 %)
  • De oppnådde 4,8 % høyere vekst (449 % vs. 413 % vektøkning)

Disse resultatene mener selskapene viser at fôrsammensetning kan utgjøre en betydelig forskjell for både fiskevelferd og produktivitet i anlegget.

– Etter hvert som fôrformuleringer skifter mot mer plantebaserte proteiner og nye ingredienser, står oppdrettere overfor utfordringer som redusert smakbarhet, næringsstoffubalanser og konkurranse med menneskelig mat, uttaler Kiranpreet Kaur, PhD og Director R & D, Aker QRILL Company. 

– QRILL Aqua er en bærekraftig, funksjonell marin ingrediens som leverer protein av høy kvalitet, omega-3 og essensielle næringsstoffer, og som bidrar til å håndtere disse utfordringene slik at fisken kan holde seg sunn og prestere godt, samtidig som den støtter miljømål.

Studien «Krill Meal Boosts Growth and Survival in Atlantic Salmon Smolts After Seawater Transfer» er publisert i Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences og er tilgjengelig her.