Eidsfjord Sjøfarm sin nye fôrflåte har flatt tak og er uten styrhus for å bedre stå imot dårlig vær. Det er deres femte fôrflåte av samme modell med v-baug. Foto: AKVA group
Eidsfjord Sjøfarm sin nye fôrflåte har flatt tak og er uten styrhus for å bedre stå imot dårlig vær. Det er deres femte fôrflåte av samme modell med v-baug. Foto: AKVA group

Solgte fôrflåter for mer enn 100 millioner på én måned

AKVA group har solgt fôrflåter for mer enn 100 millioner kroner den siste måneden. Eidsfjord Sjøfarm har kjøpt en fôrflåte med flatt tak for selskapets tøffeste lokaliteter. I tillegg har AKVA group solgt tre fôrflåter av en annen modell. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er Eidsfjord Sjøfarms femte AC600PV fôrflåte med v-bunn fra AKVA group. Fôrflåten har et V-formet skrog med store slingrekjøler  for å tåle svært røff sjø fra baug og akter samtidig som den er rolig i bevegelsene, og den er sertifisert for signifikant bølgehøyde 5,5. Fôrlagringskapasiteten er 600 tonn, og de 8 fôringslinjene kan plasseres både i baug eller ut på babord side.

- Vi er veldig godt fornøyde med v-baugløsningen til AKVA group, og etter en godt gjennomført leveranse sist var ikke valget vanskelig da vi var i markedet for nye fôrflåter. Vi har behov for fôrflåter som ligger stabilt i sjøen og som har fleksible utfôringsløsninger, og AKVA group har vist seg som en trygg leverandør gjennom flere år. Den nye fôrflåten vi har bestilt nå skal plasseres på vår tøffeste lokalitet, og vi ser fram til å få den i drift, sier Roger Simonsen, daglig leder i Eidsfjord Sjøfarm.

På grunn av de sterke kreftene som er i sving på lokaliteten vil det være mulig med utfôring både i v-baug og fra siden for bedre fleksibilitet. AKVA group utviklet i sin tid v-baugløsningen sammen med Eidsfjord Sjøfarm – som hadde behov for fôrflåter som enkelt mestret værharde omgivelser.

- Vi er stolte over å kunne levere innovative produkter i nært samarbeid med kundene våre. Eidsfjord Sjøfarm hadde behov tilpasset lokaliteten, og sammen fant vi den riktige løsningen. Vi takker Eidsfjord Sjøfarm for et godt samarbeid, sier Hans-Øyvind Sagen, salgsdirektør AKVA group Nordic. 

Værharde fôrflåter

Alle de fire fôrflåtene er tilrettelagt for eksponerte lokaliteter med signifikant bølgehøyde på 5,0 til 5,5 meter. Enkeltbølger på opptil 11 meter kan opptre på slike lokaliteter. AKVA group har de siste årene utviklet fôrflåtemodeller i stål som tåler svært dårlig vær. AKVA group har tidligere levert den ruvende fôrflåten AC800PVDB som tåler signifikante bølgehøyde på 7,5 meter.

- Flere av disse robuste fôrflåtene er faktisk ikke kjøpt fordi de skal være på eksponerte lokaliteter fra første dag. Våre fôrflåtemodeller i stål er lette å forflytte, og oppdretterne vil ha mulighet til å flytte disse fôrflåtene til andre lokaliteter med røffere sjø dersom dette blir aktuelt framover. Dette er fremtidsrettet tenkning, sier Sagen.

Ny modell

De tre øvrige forflåtene som er solgt den siste måneden er av typen AM5-Serie. 

- Dette er den aller nyeste fôrflåtemodellen fra AKVA group. Denne modellen har en fôrlasteevne på 600 tonn, 6 siloer og 8 fôringslinjer som kombinerer fôring fra to siloer hver. Denne fôrflåteserien er modulbasert slik at den også kan tilbys med 4 eller 8 siloer, da blir dette enten AM3-Serie eller AM7- Serie, disse til sammen blir da en komplett serie fra ca 360 – 750 tonn og forberedt for å kunne benytte alle våre foringssystemer, sier Sagen.

Med denne måten å designe fôrflåtene på vil man oppnå fordeler som kommer kundene til gode.

- Man kan lettere optimalisere produksjonen av ulike størrelser av flåtevarianter, men likevel ha mye av det samme utstyret og designet på alle modellene. Dette gir en prisgevinst eller effektiviseringsgevinst for kunden, sier Sagen.

Spennende høst

De tre fôrflåtene av typen AM5-Serie har en konstruksjon med en rund baug og flåten kan oppgraderes til opptil 5,5 signifikant bølgehøyde. Fôrflåtene er i tillegg utstyrt med batteri hybridpakke, noe som gjør dem mer miljøvennlige og energieffektive. Det oppnås en kostnadsbesparelse fordi kombinasjonen av batteridrift og dieselaggregat gjør at det totale energiforbruket reduseres.

-  Kostnadseffektiv fôring var nøkkelordet under utviklingen av AM3-, AM5- og AM7-Serie. Vi i AKVA group utvikler oss i retning av å levere helhetlige løsninger som kombinerer hardware som f.eks. nye, effektive fôrflåtemodeller, serviceløsninger og gode digitale løsninger slik at fôringen blir mer effektiv og de totale kostnadene reduseres, sier Sagen.

Han tror på en spennende høst etter en god sommer.

- Vi er i dialog med flere fremoverlente oppdrettsselskaper som vurderer helhetlige løsninger, «presisjonsoppdrett» og kostnadseffektiv drift i fokus, sier Sagen.