Ved Båsmosjyen i Mo i Rana produserer Helgeland Plast milevis med plastrør til landbasert og sjøbasert oppdrett, samtidig som de produserer pontonger til selskapets båtproduksjon. Foto: Therese Soltveit.

Ved Båsmosjyen i Mo i Rana produserer Helgeland Plast milevis med PE-plastrør til landbasert og sjøbasert oppdrett.

De produserer også pontonger til selskapets Polarcirkel-båter.

Fokus på gjenvinning og bruk av bærekraftig råmateriale er en viktig del av selskapets produksjon.

Bli med inn i rørproduksjonen til Helgeland Plast

Publisert Sist oppdatert

I industribyen Mo i Rana har Helgeland Plast sin virksomhet, bestående av en plastfabrikk, et montasjeverksted og båtproduksjon. Selskapet er et heleid datterselskap av AKVA group, og Norsk Fiskeoppdrett fikk i strålende solskinn en omvisning på rørfabrikken på Båsmosjyen som er Rana sin eldste industritomt.

Store rørdimensjoner

Martin Kalkenberg, logistikkansvarlig og innkjøpssjef, sammen med Tommy Kristiansen, kommersiell leder for båtproduksjonen til Helgeland Plast, viser frem de store dimensjonene på rørene som produseres ved selskapets plastfabrikk.

Det som slår undertegnede når man først kommer inn på fabrikkområdet er de store dimensjonene på det som produseres, og den høye aktiviteten. Man blir stadig passert av enten en truck som kjører forbi, en lastebil eller noen medarbeidere som flytter noen massive rør.

Martin Kalkenberg, som er logistikkansvarlig og innkjøpssjef i Helgeland Plast, forteller at ved Båsmosjyen ligger selve rørfabrikken som er hjertet i selskapet. Her foregår alt av plastproduksjon, samt deleproduksjon.

- Vi produserer merdrør til landbasert og sjøbasert oppdrett, både flytekrager og bunnringer, samt andre produkter kunden skulle ønske i plast. 

De lange rørene er plasskrevende, og Båsmosjyen har derfor lagring av rør utendørs ved fabrikken, men også i sjøen. Selskapets «små» rør fraktes med trailere, mens de lange rørene som kan bli opptil 500 meter lange fraktes med skip.

Han påpeker at plastprodusenten har et stort konkurransefortrinn ved å ligge der de gjør, ved at de kan legge rørene direkte ut i havet. 

- Vi har tillatelse til å produsere rør opptil 500 meter lange, som også er lengden slepebåtene har lov å ta med seg uten at de må søke. Ved å kunne legge rørene i sjøen, slipper kunden ekstra monteringskostnader, ved at vi slipper å dele rørene opp, vi kan levere den i sin helhet, forteller Kalkenberg.

Det er høy aktivitet på Helgeland Plast sitt fabrikkområde.
Helgeland Plast trenger et stort område til sine store rørdimensjoner. Selskapet har tillatelse til å frakte rør opp til 500 meter lange.
Det første steget i rørproduksjonen er oppfylling av råstoff i siloene, som blåses inn fra trailerne som leverer råstoff en gang i uken.

Se video av rørfabrikken under. 

Helgeland Plast kan eksempelvis lage en komplett merdring med akkurat de lengdene kunden trenger, og så slepes dette over til andre siden av viken der de har montasjeområde. 

Selskapet har også laget til et elvelager, der de kan oppbevare lange rør over lengre tid. 

Martin Kalkenberg forklarer hvordan prosessene fungerer: - Råstoffet blir blåst inn fra siloene og smeltet, deretter kommer det ut på en av våre fire produksjonslinjer og formes til rørene, før de nedkjøles og kuttes, sier han.

Martin Kalkenberg forklarer hvordan rørene blir til:

Kalkenberg sier at de får råstoff tilsendt med jernbane som leveres med trailere. Råstoffet blåses over i siloene deres, deretter tas råstoffet over i et tørkesystem, som tas videre til de fire produksjonslinjene.

- Når råstoffet blåses inn i den linjen den skal produseres i, varmes stoffet opp og går dermed gjennom en skrue og et formverktøy som dytter råstoffet fram og former røret til den dimensjonen det skal være.

Deretter kjøles røret ned, og blir dratt videre gjennom produksjonslinjen, og kappes i riktig lengde. Deretter fraktes rørene ut på kaien, og videre for montasje eller til levering til kunde.

Produserer pontongrør til båter

Tommy Kristiansen som er kommersiell leder for båtproduksjonen til selskapet, skyter inn at ved Båsmosjyen produseres også pontonger som brukes til deres båter. 

- Alt av rør produseres her, og så fraktes det over til produksjonslokalene der vi lager båtene våre, sier Kristiansen. 

Mer om båtproduksjonen til selskapet kan du lese i Norsk Fiskeoppdrett nr. 05. 

Gjenvinner oppdrettsmerder og plastmateriale

Årlig genereres inntil 12 000 tonn plastavfall fra havbruksnæringen, og plastressursene går til gjenbruk eller samles inn og blir resirkulert. 

Daglig leder Freddy Bakken Braseth sier selskapet produserer nå både båter og rør med plantebasert materiale som er mer klimanøytralt.

Daglig leder Freddy Bakken Braseth forteller til Norsk Fiskeoppdrett at gjenvinning av plast er noe selskapet har hatt stort fokus på.

- Fjor leverte vi verdens første resirkulerte oppdrettsmerd av plast, sier han.

I 1974 ble verdens første plastmerd produsert nettopp på Mo i Rana etter bestilling fra oppdrettere på Lovund på Helgelandskysten. 

Nesten 50 år senere ble den første merden i resirkulert plast produsert på anlegget og levert til Nova Sea august 2023. 

Dette er den aller første plastmerden som ble laget i verden, og den ble laget i Mo i Rana i 1974.

Helgeland Plast var et av selskapene som la grunnlaget for hvordan alle plastmerder er utformet i dag.
Foto: AKVA group.