To glade lakser. Aleksander Ormøy, Akvafuture, (t.v.) og Øystein Sigurdsen, Xylem, (t.h.) måler også oksygennivået i merdene med en håndholdt optisk oksygenmåler fra YSI, som er et Xylem varemerke.

Oksygensensoren som muliggjør å produsere miljølaks

Brønnøysund-selskapet Akvafuture produserer laks på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Et av produktene som muliggjør det er en WTW oksygensensor, som leveres av Xylem.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har lagt ned mye arbeid i forskning og forsøk opp mot oksygentildeling og faktisk forbruk, i lukkede merder – her har WTW sin sensorikk og verktøy for loggføring vært avgjørende for å sikre best mulig resultat, forteller Aleksander Ormøy, Electrical/automation manager i Akvafuture.

For ti år siden begynte samarbeidet mellom Akvafuture og Xylem, som er eksperter på teknologi og løsninger knyttet til vann. Xylem deltar på Aqua Nor i Trondheim der blant annet WTW oksygensensorer er del av porteføljen som vises frem på stand D-327.

Teknologien bak miljølaks

De optiske oksygensensorene fra WTW, henger i merdkanten med sensorkabel og et avlastningstau.

Akvafuture produserer som kjent laks på en dokumenter bærekraftig og miljøvennlig måte, og legger stor vekt på fiskevelferd i produksjonsmetoden. Selskapet har selv utviklet teknologien og laksen står i en semilukket merd hvor friskt og lusefritt vann blir hentet opp fra dypet. Akvafuture prosjekterer, produserer og utfører service på sine egne, patenterte lukkede merder. Resultatet er en fisk med god kjøttkvalitet, skinnende utseende og tekstur med optimal fordeling av fett og protein. For å optimalisere og kunne styre denne prosessen på best mulig måte, tok Akvafuture i bruk WTW oksygensensorer. 

- Oksygensensorene består av et system med både sensorer og kontroller med display som har alle nødvendige styrings- og rapporteringsfunksjoner sammen med sensorkabler og kommunikasjonskabler. Med periodisk skifte av optiske sensorhoder så har man kontinuerlige og pålitelige målinger som man til enhver tid loggfører og lagrer, forteller Øystein Sigurdsen, sjef for Xylem sin filial i Bodø.

Med en WTW kontroller med skjerm har man hele tiden oversikt over oksygenverdiene i de ulike merdene. Og med disse målte verdiene kan man styre pumper og oksygentilførsel direkte, eller sende signalene videre til PLS. Den har også en nettbasert funksjon.
WTW kontroller med skjerm sammen med frekvensomformere for Flygt pumpene gir en sikker tilførsel av lusefritt og friskt vann inn i merdene.

- Sensorene er enkle å bruke og krever lite vedlikehold, og noe som kanskje er litt uvanlig er at vi med WTW oksygensensorene også prøver å få tatt målinger av hvor mye oksygen laksen faktisk forbruker under ulike forhold, legger Aleksander Ormøy i Akvafuture til. 

- WTW har vært et Xylem sitt varemerke de siste 12 årene, og har blitt installert i en lang rekke brønnbåter og lukkede merder hvor behovet for nøyaktige og pålitelige oksygenmålinger er svært viktig. Det er også mange andre sensorer tilgjengelig for dette systemet, som eksempelvis for pH, redoks, salinitet og turbiditet. For ferskvann kan man også måle nitritt, nitrat, ammonium, ledningsevne og sågar fargetallet, avslutter Øystein Sigurdsen i Xylem.