Foto: Akvaplan-Niva

Effekt og fiskevelferd ved kombinasjon rensefisk og luseskjørt

En nylig studie indikerer at kombinert bruk av luseskjørt, rensefisk, funksjonelt fôr og bruk av undervannslys kan bidra til å redusere luseinfestasjoner på laks i oppdrettsmerder over lengre tid (Bui m.fl. 2020).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Velferden til laksen ble ikke endret som følge av disse metodene. Velferden til rensefisken var ikke vurdert i studien. Det skriver Akvaplan-niva i en pressemelding.

Denne studien og andre studier gjennomført av forskningsgruppen i EFFEKTIV (Imsland m.fl. 2014a, 2018) har indikert positive effekter av kombinert bruk av luseskjørt og rensefisk. Det gjenstår å gjennomføre en helhetlig effekt- og velferdsvurdering  og det er dette som er hovedmålsettingen med EFFEKTIV prosjektet som har mottatt finansiering fra FHF.

Delmål i prosjektet:

1.Dokumentere effekt av og fiskevelferd ved bruk av rognkjeks til forebygging og kontroll av lakse- og skottelus.

2.Beregne effekter av leppefisk på luseforekomster under varierende miljø- og driftsbetingelser, samt dokumentere velferdsutvikling hos lusekontrollerende leppefisk.

3.Utarbeide protokoll for beste praksis ved bruk av rensefisk og luseskjørt gjennom brukerundersøkelser og stor-skala testing.

4.Avdekke, vurdere og prioritere videre FoU-behov for å øke næringens mulighet i målrettet bruk av rensefisk og luseskjørt for forebygging og kontroll av lakse- og skottelus.