Alf Helge Aarskog. Foto: Rob Fletcher

Marine Harvest har en seks-punkts plan for Chile

Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog har lagt frem en seks-punkts plan i et forsøk på å radikalt endre den chilenske næringen, etter et år plaget av dårlige priser og økte produksjonskostnader.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en presentasjon gitt på tirsdagens Havbrukskonferansen i Olso, snakket Alf-Helge Aarskog om hvordan den chilenske næringen ble truffet av en "perfekt storm" forårsaket av rask vekst, biologiske problemstillinger, antibiotika og rykter, mangel på smarte forskrifter, langsom konsolidering, dårlig finansiering og en valuta påvirket av styrkingen av den amerikanske dollaren, skriver Fish Farming Expert. 

I sin presentasjon med tittelen "Er det noe håp for Chile i løpet av de neste to årene" ?, nevnte både positive og negative faktorer. De viktigste årsakene til optimisme blir den stramme globale lakse forsyningen, flat forsyning fra Nord-Amerika og bransjens tilsynelatende vilje til å komme opp med forslag til forskrifter.

Noe mindre positiv er Aarskogs tro på at chilenske myndigheter ser ut til å være motstandsdyktig å gjøre reelle endringer i regelverk og treghet av bransjens handlinger for å reagere, men han føler at slike problemer kan motvirkes ved konsolidering av bransjen, utvikling av verdiøkende produkter, en reduksjon i bruk av antibiotika og utvikling av ny medisin mot SRS og Caligus.

For å gjøre næringen mer bærekraftig - både økonomisk og miljømessig - foreslo Aarskog følgende:

  1. Splittet lisenser fra lokaliteter.
  2. Vurder total nyttelast i hver region (alle arter), som dagens nivå er veien til høy.
  3. Vurdere bæreevne på antall lisenser per region og la selskapene bestemme sine beste steder for oppdrett av laks innenfor hver region. Påfør x antall lisenser (Mabs), ifølge miljøbelastning pr plassering.
  4. Overvåke miljøpåvirkning per plassering.
  5. Sette biologiske nøkkelindikatorer, spesielt knyttet til bruk av antibiotika og antallet behandlinger mot lakselus
  6. Sett en horisont, for eksempel 10 år, og gi næringsaktørene  til å overholde inspirasjonen- ved å belønne vekst, for eksempel ved å gi en 5 prosent MTB økning per generasjon på steder som er i overensstemmelse med biologiske indikatorer, og eventuelt håndheve ingen vekst eller en reduksjon av biomasse dersom målene ikke nås.