Konsernsjefen i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog under åpningen av fabrikken i Bjugn. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

Aarskog hudfletter Sjømat Norge

Konsernsjefen i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog er ikke nådig over vedtaket på Sjømat Norge sitt årsmøte der medlemmene gikk inn for å heve lusegrensen. Han kaller forslaget som å "pisse i buksa".

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi er utrolig skuffet over at det går an å ha en så enkel tilnærming til problemstillingen. Det er vitenskapelig bevist at dersom en har ett lavere antall kjønnsmodne lus på en fisk har en mindre sannsynlighet for reproduksjon, sier Alf-Helge Aarskog og viser til figuren under.

Saken fortsetter under figuren

- Det er og klart at dersom en virkelig ønsker å vokse så må en få bukt med luselarve produksjonen. Det skulle ikke overaske noen at flere lus gir mer larver som gir mer smittepress. Dersom en skal vokse trenger en og flere laks, vi håper fem ganger mer laks. Da gjør du følgende, løser problemet først og vokser i etterkant, fastslår Aarskog før han dundrer videre.

Som å pisse i buksa

- Sjømat Norge sitt forslag får det «å pisse i buksa» til å bli ett understatement av enorme dimensjoner. Når de i tillegg hevder at det ikke finnes noen vitenskap på området så er det i beste fall mangel på kunnskap. Det er også for seint å hevde at lave lusenivå er feil strategi, spesielt nå lusa stort sett er resistent mot det meste av kjemiske midler.

Les også: Marine Harvest søker om seks ekstra utviklingstillatelser

Dersom leppefisken skal ha effekt må vi sørge for lave nivåer kontinuerlig, og ikke slippe opp. Jeg har forstått det slik at Sjømat Norge og ønsket lave lusenivåer, det de legger opp til nå er å sikre at vi ikke kan gjennomføre noen vekst fremover. Jeg er virkelig forundret over deres endring i strategi, det kan i hvert fall ikke være faglig begrunnet, avslutter Alf-Helge Aarskog.